Geen "testen voor toegang", kost de belastingbetaler nog steeds 2 ton per dag

Gepubliceerd op 10 juli 2021 om 12:00

Foto: Wachtrij testen voor toegang ©NRC

Testen voor toegang, kost belasting betaler bergen met geld

Nu het kabinet het uitgaansleven na twee weken alweer maatregelen heeft opgelegd, zullen de rijen voor de testlocaties van Testen voor Toegang verdwijnen. Maar de overheid betaalt de testbedrijven een vast bedrag. Dus kosten ook lege teststraten de belastingbetaler de aankomende tijd nog steeds veel geld: het gaat over een bedrag van ongeveer 200.000 euro per dag.

In een sneltrein werd de afgelopen weken de testcapaciteit van Testen voor Toegang opgeschaalt. Korte tijd geleden ging er nog een bedrag de deur uit voor acht XL-testlocaties. In de zomer was de bedoeling dat er 400.000 (gratis) sneltesten per dag af genomen konden worden ‘vanwege de verwachte drukte met aanvragen door evenementen deze zomer'. Op dit moment is de capaciteit 225.000 testen per dag. Afgelopen weekend waren dat er in totaal 400.000 waarvoor mensen een testafspraak wilde maken, noodzakelijk om daarna lekker te genieten van het weekend. Voor aan komende vrijdag waren er al weer bijna 100.000 afspraken gepland.

Door een te snel oplopend aantal besmettingen worden de regels voor het uitgaan weer drastisch aangescherpt. Het Testen voor Toegang systeem blijft wel overeind, maar er mogen veel minder mensen naar een evenement (dit mag alleen als je kunt zitten, en 1.5 meter afstand kunt houden) en clubs gaan weer opslot. Wat dat betekend voor het aantal toegangstesten dat de komende weken nodig is, is nog onbekend.

lege teststraten kost de belastingbetaler geld

Het is bekend dat ook lege teststraten de belastingbetaler geld gaat kosten, en veel ook. Testen voor Toegang heeft een samenwerking met 11 verschillende testbedrijven. Die bedrijven worden op twee verschillende manieren betaald. Ze krijgen een bedrag voor de inzet van het personeel en een vast bedragd voor het in gebruik stellen van de testcapaciteit. Het in gebruik stellen betreft een vaste vergoeding dat bestaat uit een bedrag van 387 euro per gereserveerde plek per dag, dat blijkt uit documenten uit een informatiebijeenkomst in mei. Dat wil dus zeggen het lijkt gratis en uiteindelijk betalen we 387 euro per getest persoon.

Op de website van Testen voor Toegang staat niet vermeld hoeveel afnameplekken er momenteel exact in gebruik zijn. Maar wat in de documenten van lijkt te staan is dat er in mei werdt gesproken over het opzetten van 526 (extra) afnameplekken. Als je gaat rekenen gaat het om 203.000 duizend euro die per dag wat aan vaste vergoeding aan de testbedrijven betaald moet worden ondanks dat er minder getest gaat worden omdat het testen nu afneemt. Het kan goed zijn dat het bedrag dus nog hoger uitkomt.

Er werd door de de bedrijven van "Testen voor Toegang" niet gereageerd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.