Kabinet gaat evenementen afblazen en clubs weer sluiten

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 19:05

Foto: Liegende Hugo de Jonge ©geenstijl

Kabinet is er over na aan het denken om evenementen af te blazen en clubs te sluiten

Het kabinet denkt er over na vanwege het snel oplopende aantal positieve coronatesten meerdaagse evenementen toch af te blazen en clubs en discotheken opnieuw te sluiten. Dat melden insiders van het kabinet.

Een besluit daarover valt morgenochtend pas als ministers die erover gaan hier over hebben gesproken, het gaat over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldt vandaag hoge cijfers zo'n 5475 nieuwe positieve tests en dat is de snelste stijging tot nu toe.

Het kabinet is aan het bekijken welke maatregelen genomen kunnen worden om de besmettingen in te dammen. Het is ook nog de vraag of dat direct mpet gebeuren, of pas als het zou blijken dat de stijging morgen toch doorzet. Er is ook nog geen overeenstemming over de vraag of gerichte maatregelen, zoals streng controleren op de handhaving van de toelatingsregels, genoeg kan zijn.


Mogelijk komen de voorzitters van de Veiligheidsregio's vrijdag ochtend heel vroeg bijeen voor extra ingelast Veiligheidsberaad. Ook wordt er over nagedacht 's avonds een nieuwe coronapersconferentie in te starten, daar zullen we te horen krijgen dat we weer aan banden gelegd worden.

Meerendeel de jongeren testen positief, ziekenhuizen lopen niet vol


Uit de cijfers blijkt dat vooral onze jongeren positief testen. Ouderen worden normaal gesproken zieker worden van het coronavirus, maar dankzij de vaccins worden deze nu minder zwaar getroffen. Vooralsnog zijn in de ziekenhuizen geen oplopende cijfers te zien.

Het oplopen van het aantal coronapatiënten verloopt 'veel sneller dan verwacht', dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vlak voordat hij met de nieuwe cijfers naar buiten kwam. Dat kan op diverse manieren tot problemen gaan leiden. Hoewel de oudere die kwetsbaar zijn bijna allemaal geprikt zouden moeten zijn, kan er een deel van hen natuurlijk nog altijd (ernstig) ziek worden omdat ze niet geprikt zijn of de prik niet goed werkt, (zo blijven we ook aan de gang, elke smoes is er een). Bovendien hebben jongere minimale kans op een ernstig ziekteverloop of overlijden. Minimale kans op chronische covid is er wel.

Het grote aantal besmettingen kan ook tot problemen leiden voor de gevaccineerden die naar het buitenland op vakantie willen. De regels verschillen welliswaar per land, maar het is denkbaar dat landen bij een groot aantal besmettingen voor mensen uit Nederland een quarantaineplicht gaan instellen waar door op vakantie gaan minder leuk gaat zijn. De Jonge zegt dat de extra maatregelen die aangekondigt gaan worden mogelijk ook nodig zijn om te voorkomen dat Nederland op de kaart van het Europese ziektebestrijdingscentrum ECDC code rood krijgt. "Het gaat natuurlijk hard de verkeerde kant op."

Tja het kabinet zou eens niet op vakantie kunnen, dan leg je je volk aan banden en na de vakantie schroef je de maatregelen zo strak aan dat we weer van voor af aan beginnen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.