CDA maakt een verkeerde keuze "veestapel moet omlaag"

Gepubliceerd op 8 juli 2021 om 11:05

Foto: een melkveehouderij zoals hij hoort te zijn.

'moeilijke keuze': veestapel moet omlaag volgens CDA

De (oude) Boerenpartij' CDA Maakt een keuze en vind voor de eerste keer in de geschiedenis van het CDA dat de veestapel in Nederland minder moet worden. In hun nieuwe landbouwvisie brief geeft de partij aan dat de stikstofuitstoot sneller omlaag zal moeten dan het demissionaire kabinet wil en dat dit zeer zeker gevolgen gaat hebben voor de intensieve veehouderij.

In de visie op de landbouw, die vandaag bekend is geworden, zegt het CDA, dat ze tegen een regeling blijven die boeren gaat dwingen om te stoppen. De partij wil in de aankomende 15 jaar jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro investeren om in"vernieuwde landbouw", te kunnen stoppen die beter is voor de aarde, de natuur en het landschap. Dat geld is bedacht om in te zetten op boeren die aan natuurbeheer en -ontwikkeling gaan doen, "de boeren trappen daar wel in" denken ze

In de stikstofwet staat namelijk dat de stikstofuitstoot in 2035, 50 procent minder moet zijn. Maar waar ze niet over na denken is de milieuschade die er gaat komen, schrijft het CDA, met de doelstelling dat het vijf jaar eerder gehaald zou moeten worden, in 2030. "We moeten op zoek gaan naar een nieuwe balans, een die recht doet aan de agrarische sector en aan de draagkracht van de aarde."

inkrimpen van de veestapel

Het laten afnemen van de veestapel is niet ons doel op zich, benadrukt het CDA, dat vroeger opkwam voor boeren en hun belangen behartigden in de kamer, waardoor ze ook veel stemmen kregen.

Maar het zal wel het resultaat zijn "van verschillende factoren die op elkaar inwerken". De partij geeft aan dat het nu de tijd is om de 'status quo' te gaan doorbreken "De boeren en burgers verwachten duidelijkheid hierover. Deze duidelijkheid zal het volgende kabinet moeten gaan geven. Daar horen helaas dit soort pijnlijke keuzes bij." 

"Natuurlijk zijn er altijd pijnlijke keuzes, maar waarom percee de boeren terwijl er wetenschappelijk is bewezen dat de stikstoot er helemaal niet is" Aldus Thierry Baudet gisteren bij de demonstratie op het Malieveld. De boeren gingen door het hele land op verschillende plekken hun ongenoegen uitten, hierbij waren verschillende partijen aanzoals zoals (FDF) Farmers Degene Force en agractie.

Ook van Haga gaf aan dat het onzin is wat de pennen likkers in Den-Haag mee bezig zijn, "het is een schande voor de boeren" schreeuwt hij door de microfoon of het Malieveld.

Hopelijk staan de boeren op, zonder boeren geen VERS eten!!! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.