Kabinet een spoeddebat ivm oplopende besmettingen

Gepubliceerd op 7 juli 2021 om 21:24

Foto: Hugo de jonge ©twitter

Het kabinet vraagt een spoedadvies aan het Outbreak Management Team.

Het kabinet hoopt op korte termijn te horen of er nieuwe maatregelen moeten worden genomen, nu het aantal coronabesmettingen weer in rap tempo op begint te lopen.

Vorige week lag het aantal positieve besmettingen nog op de 700 tot 800, gisteren waren het er al 2200 en "nu tikken we de alweer 3600 aan", zegt minister De Jonge. "Het gaat dus wel heel erg snel omhoog."

Het kabinet wacht op het advies en hoopt deze morgen tegen de avond te krijgen, "alles uit voorzorg, zodat we er op korte termijn iets aan kunnen doen." We weten allemaal wat dat betekend "lockdown" staat eraan te komen, de zoveelste als we niet uitkijken.

Volgens de minister van Volksgezondheid die spreekt over de twee doelen van het kabinet, het beschermen van de zorg en het beschermen van kwetsbare zwakke mensen, is dat nu nog niet in gevaar, dit komt ook doordat een groot deel van de volwassene inmiddels gevaccineerd zijn.

Maar Hugo de jonge wil wel snel de veeartsen en de virologen van het OMT horen of we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken. Dat is ook nog helemaal niet zeker, zegt hij, we gaan ervan uit dat driekwart van de besmettingen onder de jongeren is en die belanden eigenlijk niet in het ziekenhuis.

Goed advies is nodig

RIVM-directeur Jaap van Dissel, de leider van het OMT, heeft vanmorgen in een technische briefing laten weten aan de Tweede Kamer dat de cijfers in het Verenigd Koninkrijk ook snel aan het oplopen zijn en dat daar niet meteen extra maatregelen nodig zijn, omdat daar ook veel mensen gevaccineerd zijn en het aantal ziekenhuisopnames dus niet stijgt.

Britse Premier Boris Johnson wil juist van alle maatregelen af dat verkondigt de Britse Premier al dagen en wil dat de mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen, wel is quarantaine verplicht bij klachten.

Maar het kabinet wil het zeker voor het onzekere nemen. "Voordat er weer nieuwe maatregelen genomen gaan worden, is het goed om daar een degelijk en onderbouwend advies van het OMT onder te hebben liggen.

Afgelopen week was en een mogelijkheid voor de jongeren van 12 tot 17 jaar, zij kunnen zich inmiddels inschrijven voor hun vaccinatie, Hugo de Jonge heeft er zelfs speciaal een filmpje voor opgenomen, bekijk het hier:


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.