Mondkapje en afstand houden binnenkort 'eigen verantwoordelijkheid'

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 13:48

Foto: Jeremy Selwyn/Pool via REUTERS

In Engeland mogen de mondkapjes af en afstand houden is binnenkort ook niet meer verplicht.

Premier Boris Johnson heeft gisteren aangekondigd dat 'Freedom Day' op 19 juli vermoedelijk gewoon doorgaat.

"We gaan leren leven met het virus", dat de boodschap die hij te vertellen had. Dankzij de goed lopende vaccinatiecampagne zijn de kwetsbare mensen in de samenleving nu voldoende beschermd tegen het virus en kunnen de versoepelingen zoals voorpeld doorgaan, verkondigt de Britse premier.

Johnson: 'Als de maatschappij nu nog niet open kan, wanneer kan dat dan wel?'

De datum van 19 juli geldt helaas alleen voor Engeland. In de andere delen van het  VK zoals Wales en Schotland, volgen een eigen routekaart.

Maar ondanks dat de Britse overheid al dagen de 'leer met corona leven'-boodschap rond stuurd, woedt het debat nog steeds voort. De vragen zoals zijn versoepelen wel zo'n goed idee? En is de deltavariant niet met een forse opmars bezig? Zijn het gesprek van de dag

Medische experts en oppositieleden willen meer duidelijkheden over wat 'leven met het virus' dan precies in gaat houden: welk sterftecijfer omtrent corona en hoeveel gevallen van long covid zijn dan uiteindelijk voor de Britse overheid accepteerbaar?

Oplopende infecties maar lage ziekenhuisopnames

Het aantal besmettingen met de "deltavariant" loopt in het Verenigd Koninkrijk in een snel tempo op. Waar het dag gemiddelde in de week van 1 juni nog rond 4000 besmettingen lag, is dit een maand later een ander verhaal het ligt nu ongeveer zes keer zo hoog: 24.000 per dag.

Door de vaccins lijken de ziekenhuisopnames voor nu laag. Ook medische experts bevestigen dat de link tussen het aantal besmettingen en het aantal opnames goed afgenomen is.

Geen een land in Europa is zoveel gevaccineerd als in het Verenigd Koninkrijk. Zo'n tweederde van de volwassen bevolking (63 procent) heeft een tweede dosis gehad, en 86 procent heeft een eerste injectie gekregen, blijkt uit de laatste cijfers, zegt de NOS

'Eigen verantwoordelijkheid nemen'

Het zal niet de overheid zijn die ons oplegt wat we wel en niet mogen doen, maar we moeten ons 'eigen gezonde verstand gaan gebruiken' volgens de Britse Premier. Hoeveel afstand je wilt houden en hoe je jezelf beschermt, wordt dus je eigen verantwoordelijkheid. Dit gaat natuurlijk ook leiden tot conflicten met anderen, dus pas jezelf aan elkaar aan.

Stadion voetbalfans overvol

Ondertussen worden er deze week eindelijk weer  60.000 fans verwacht in het Wembley Stadium in Londen dit voor de halve finale van het EK. Ondanks dat er aanwijzingen zijn dat het coronavirus zich kan verspreiden tijdens events zoals voetbal wedstijden, toch is premier Johnson niet van plan om dat aantal omlaag te halen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.