"Herhaaldelijk vaccineren een mogelijkheid" aldus Ernst Kuijpers

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 13:23

Foto: Ernst Kuijpers ©humberto

Herhaaldelijk vaccineren is volgens Kuipers een mogelijkheid

Het is goed mogelijk dat coronavaccinaties herhaald moeten gaan worden, Zoals het er nu uitziet en de vaccins minder goed blijken te beschermen tegen verschillende varianten van het virus zoals de deltavariant. Dat is wat Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandagavond aan tafel vertelde bij Humberto (Tan)

Het virus gaat niet meer weg, dat weten we inmiddels. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je tegen herhalingen van vaccinaties aanzit", sprak Kuipers. "We kijken nu al blij als je een keer Janssen of twee keer een van de andere hebt gehad, dan ben je klaar denk je. Nou, rekening er maar niet op want het zou goed kunnen dat je daarna toch opnieuw moet, omdat de effectiviteit langzaam kan afnemen, of omdat er varianten komen waartegen ze minder goede bescherming geven."

Volgens Kuipers is er een volksgezondheidsbelang bij herhaaldelijk vaccineren, zo zou het zomaar kunnen dat je één keer per jaar een vaccin of een combinatie van vaccins moet krijgen, dat moet nu blijken uit onderzoek of de vaccins ook goed beschermen tegen alle andere virusvarianten. Volgens de LNAZ-voorzitter is het daarom uiterst belangrijk om te blijven monitoren welke varianten nou echt het besmettelijkst zijn, ook wie welk vaccin heeft gehad en wat er daarna gebeurt. "En heel eerlijk daarvoor hebben we gewoonweg nog onvoldoende gegevens om überhaupt te kunnen zeggen dat de ene combinatie beter zou werken dan de andere."


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.