‘Door met ons leven’ Singapore wil stoppen met maatregelen

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 13:00

Foto: Kabinet Singapore

Wereldwijd is het coronavirus bijna achter de rug

Veel mensen zijn al of worden gevaccineerd en in veel landen lopen besmettingen en ziekenhuisopnames terug. Dat was voor Singapore reden om te gaan stoppen met tellen van het aantal besmettingen.

Ministers in Singapore hebben een plan ontwikkeld waarin staat geschreven dat er met corona zal worden omgegaan zoals met de griep of waterpokken. Het Aziatische land is klaar met de pandemie en gaat minder als een bedreiging zien en willen het normale leven weer zoveel mogelijk oppakken nu dat ook mogelijk is, na vele onderzoeken blijkt corona een zware griep te zijn, beoogd een van de ministers.

Singapore is er klaar mee en stopt met tellen

In het plan staat dat Singapore wil gaan stoppen met het tellen en het in de media bekend maken van het aantal besmettingen doener dagelijks bij komen met het coronavirus. Het land, met 5,7 miljoen inwoners, kent een weekgemiddelde van ongeveer 57 besmettingen. Dat was de rede voor de regering om het anders te gaan aanpakken.

Het plan is overigens nog niet goedgekeurd maar stelt wel dat alleen de ziekenhuisopnames, intensive care-capaciteit en aantal doden moet worden opgenomen in een register, dit is om ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan met het zorgsysteem. Ook word routine testen afgeschaft. Singapore wil alleen het vaccinatiepaspoort en het testen aan de grens aanhouden.

Corona: van pandemie naar ‘iets als een zware griep’

Verder wil het land terug naar normaal en het virus behandelen als een griep: dat is nu eenmaalnde realiteit, het komt af en toe voor en we moeten er mee leren leven. „We kunnen het coronavirus nooit helemaal indammen, maar we kunnen van de pandemie iets normaals maken, zoals griep of waterpokken, en doorgaan met ons leven”, dat vinden de ministers.

Singapore ziet de toekomst van het virus zoals de griep: het is nu eenmaal een onderdeel van het dagelijks leven geworden, er komen meer behandelingen en wellicht medicijnen die nu worden onderzocht, en je kunt er voor kiezen eens in de zoveel tijd een vaccinatie halen. Wel moeten de burgers in zelf quarantaine bij een eventuele coronabesmetting, maar dat geldt dan weer niet voor hun huisgenoten.

Eindstadium in zicht

„Omdat de kans dat je erg ziek kan worden van corona minimaal klein is, gaan mensen gewoon door met hun leven, dat gebeurd ook al jaar en dag in het griepseizoen. Ze nemen voorzorgsmaatregelen of een griepprik. Datzelfde is met corona goed te bereiken en dat is ook ons doel in de komende maanden”, schrijven de ministers van Singapore in de Straits Times.

„We moeten al onze energie gaan stoppen in middelen en onze creativiteit gebruiken om zo snel mogelijk het eindstation te bereiken. Uiteindelijk zullen wetenschap en menselijke vindingrijkheid het winnen van het coronavirus.”

Er zijn meer landen waarvan het aantal coronabesmettingen almlange tijd niet wordt geregistreerd of van wie het gewoon niet bekend word gemaakt. Tanzania stopte bijvoorbeeld al in de zomer van 2020 met tellen, omdat de president het toe al behandelde als griep, en daar zijn de cijfers niet minder als in de rest van de wereld. Ook van bijvoorbeeld het streng "gecensureerde" Noord-Korea zijn geen besmettingscijfers bekend.

Van het streng "gecensureerde" Europa zijn wel cijfers bekend, en de toekomst zal uitwijzen of deze daadwerkelijk kloppend zijn.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.