Minister moet luisteren naar de uitspraak van de rechter en WOB-documenten vrijgeven

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 21:27

Foto: Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer © EPA

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moet naar de rechter luisteren en de opgevraagde documenten over corona gewoon vrij gaan geven. Daar is een meerderheid van de Tweede Kamer het mee eens

Afgelopen week werd door de rechter uitspraak gedaan, na een door Nieuwsuur aangespannen rechtzaak, de manier waarop het ministerie van Volksgezondheid (VWS) met verzoeken via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) omgaat, zo niet de bedoeling is. De Kamer wil dat de Jonge deze uitspraak accepteerd en luisterd naar de rechter.

'WOB kun je niet uitschakelen'

Veelal journalisten vroegen afgelopen jaar overheidszaken op om te kijken en te controleren hoe het coronabeleid tot stand kwam en dit naar waarheid is gedaan. Maar al vanaf het begin van de coronacrisis beoordeelt VWS (Hugo de Jonge) individuele WOB-verzoeken gewoonweg niet meer. In plaats daarvan bepaalt hij als minister(ie) zelf maar even welke informatie op welk moment naar buiten mag komen.

Kamerleden zijn het niet eens met deze werkwijze en roepen de minister in Nieuwsuur op om de WOB na te leven zoals het hoort. "Het is niet aan de zittende macht om te maar bepalen wanneer wel en wanneer niet informatie naar buiten mag komen", zo stelt oud-Kamervoorzitter Khadija Arib.

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil dat het ministerie het oordeel van de rechter gaat volgen en dat het stopt met "deelplukjes" informatie te geven. "Het klop niet, dat hebben hoogleraren ook al aangegeven. De burgers van Nederland moeten zich aan de wet houden anders zijn er consequenties. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor de overheid."


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.