Oplopende besmettingen: ’Iets om je zorgen over te maken’ aldus Hugo de Jonge

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 19:35

Foto: Demissionair minister Hugo de Jonge ©Twitter

Daar gaan we weer, we moeten ons zorgen maken, aldus Hugo de Jonge

Dat er sneller nieuwe besmettingen bij komen, is „wel iets om je zorgen over te maken”, zo zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. „We moeten vooral waakzaam zijn.” Hij wil goed er goed naar gaan kijken of er ook echt veel meer mensen het virus oploopt, of dat de oplopende besmettingen deels te wijten  aan de mensen zelf omdat ze zich meer laten testen. „Die analyse moeten we goed kunnen maken.”

Het lijkt er voor nu op dat het met name de jongeren zijn die besmet raken, dat is te verklaren, die groep is nu nog niet gevaccineerd, of gedeeltelijk vanaf 18 jaar. Dat is na te gaan als je naar afgelopen jaar kijkt met begin van de tweede coronagolf waren het ook vooral de jongeren die het virus opliepen. Het verschil was toen dat de oude generatie nog niet gevaccineerd was en nu wel. Hugo de Jonge hoopt dan ook dat de verspreiding beperkt blijft, en dat door de vaccinaties veel minder mensen ziek zullen worden. „We hebben ons écht zorgen te maken als de besmettingen zich weer gaan vertalen in IC-bedden of ziekenhuisopnamen. We houden ontzettend goed vinger aan de pols”, zegt De Jonge daarover.

Snel ingrijpen als het uit de hand loopt

Als het uit de hand gaat lopen gaat het kabinet heel snel ingrijpen, dat bevestigd Hugo de Jonge. „Het crisiskabinet moet twee keer per week bijeen blijven komen”, zegt hij tevens over deze zomer.

Volgens hem is het wel heel zeker dat de toename van de besmettingscijfers komt omdat mensen zich gewoon niet goed aan de basisregels kunnen en willen houden. De afgelopen tijd stond het kabinet veel meer vrijheden toe en werden veel maatregelen losgelaten. „Maar als we dan de een van de enige maatregel die we nog wel hebben, namelijk de 1,5 meter gewoon aan ons voorbij laten gaan tjaaa, dan zie je de zorgelijke stijging die je nu hebt gezien”, beweerd De Jonge.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.