GGD-directeur, schrapte Tata Steel uit rapport over longkanker

Gepubliceerd op 3 juli 2021 om 12:14

Foto: Staalproducent Tata Steel in IJmuiden ©HOLLANDSE HOOGTE / ANP

GGD-Directeur Kennemerland heeft ervoor gezorgd dat de naam van Tata Steel werd geschrapt

Dat blijkt uit een GGD-rapport waarin de oorzaak van het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk word onderzocht. Dat heeft het Noordhollands Dagblad gemeld, zij hebben documenten opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB)

Volgens het dagblad heeft de GGD-Directeur Bert van de Velden diverse keren zelfstandig ingegrepen om een link met Tata Steel te laten verdwijnen. Het Noordhollands Dagblad geeft aan 345 pagina's aan e-mails en WhatsApp-berichten van GGD-medewerkers in handen te hebben waarin dat staat bevestigd.

Ook heeft de krant alle 31 conceptversies opgevraagd van het rapport met toenemende (long)kanker gevallen in Kennemerland, dat een jaar geleden is verschenen. Dat rapport meld dat er 25 procent meer gevallen van longkanker in die regio aangetroffen zijn dan dat te zien is in het landelijk gemiddelde.

Eerder is het dagblad erachter gekomen dat in dichtbevolkte wijken in de regio Kennemerland het percentage longkankergevallen nog eens tweemaal zo hoog is. Dat stond niet in het rapport vermeld.

'Woord Tata niet gebruiken'

Ondanks dat de GGD-Directeur er van af wist droeg hij zijn medewerkers op de staalfabriek als mogelijke oorzaak van longkanker uit dit rapport te halen. "Het woord Tata mag niet worden gebruikt in het rapport" staat in de stukken van Het Noordhollands Dagblad

Omwonenden van Tata hadden al eerder het idee van corruptie en dat de staalfabriek door de GGD telkens buiten schot werd gehouden, zo schrijft de krant. Van de Velden geeft tegen het Noordhollands Dagblad toe dat Tata uit de tekst is geschrapt. Volgens de GGD-directeur had dat "puur een tekstuele reden en zat er niks achter".

"Nooit of te nimmer is er ook maar enige druk op ons uitgeoefend door Tatasteel over wat er ook speelde. Wij doen gewoon onze eigen onderzoeken", zo zegt de GGD-directeur. "Al onze mensen werken naar eer en geweten, met alle wetenschappelijke statuur die daarbij hoort."


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.