Ensovibep, een vermoedelijk medicijn tegen corona, artsen zijn hoopvol

Gepubliceerd op 3 juli 2021 om 09:30

Onderzoekers zijn over de hele wereld bezig met het testen van een nieuw medicijn tegen corona.

De Nederlandse arts-microbioloog Marc Bonten heeft goede hoop. "Dit zou echt heel goed uitkomen nop dit moment, zeker nu er zoveel mutaties opduiken."

Ensovibep zo heet het medicijn. Het medicijn wat in een lab in Zwitserland is ontwikkeld is veelbelovend, verteld Marc Bonten. Hij werkt bij het UMC Utrecht en is met een onderzoek bezig, hij wil samen met zijn collega's alles weten van het medicijn. Het belangrijkste is natuurlijk de werking ervan.

"De testen met proefdieren en verschillende experimenten in het lab, geven ontzettend veel hoop", dat is wat de Marc bonten een arts en microbioloog tegen RTL Nieuws heeft gezegd. "En ook in de fase waarin werd getest op gezonde normale mensen, heeft het medicijn laten zien dat het veilig is."

Patiënten gezocht

Er moet nu worden bekeken wat het medicijn gaat doen bij mensen die daadwerkelijk corona hebben opgelopen. Er is maar 1 grote vraag natuurlijk: worden patiënten sneller beter, als zij het medicijn krijgen, of worden ze sneller beters als ze een placebo-middel krijgen?

Het ziekenhuis zoekt daarom in Nederland honderd vrijwilligers die ziek (corona) zijn en willen meedoen aan dit onderzoek. Over de hele wereld zijn er zo'n 2400 volwassen mensen nodig, want niet alleen wetenschappers in Nederland maar ook wetenschappers in bijvoorbeeld Amerika en Engeland werken mee aan dit spannende onderzoek.

Het medicijn bestaat uit een eiwit dat via een infuus maar éénmalig hoeft worden toegediend, dit kan alleen binnen zeven dagen na de besmetting. "Het medicijn is speciaal ontwikkeld voor corona", zegt Bonten. "Op dit moment zijn er alleen medicijnen die al bestaan, tegen andere ziektes, deze worden nu gebruikt om veelal klachten te verminderen en om de ziekte in goede banen te leiden."

'Echt baanbrekend'

Als dit medicijn daadwerkelijk gaat werken tegen corona en het wordt toegelaten door de medicijnwaakhond de EMA, dan is dat zoals Bonten zegt 'echt baanbrekend'. "Vooral omdat we nu moeten oppassen omdat we elke keer nieuwe en meer mutaties krijgen, waarvan we op dit moment nog niet weten of alle vaccins ook daadwerkelijk (goed) werken tegen deze varianten.

Ensovibep moet ervoor gaan zorgen dat patiënten geen ernstig ziek verloop meer krijgen, dit gebeurd doordat de infectie niet (meer) van cel naar cel kan 'overspringen'. "Het is een revolutionaire techniek", aldus Bonten. "En het is doordat corona is gekomen wel in een stroomversnelling gekomen."

Wachten op goedkeuring

Wie uiteindelijk het medicijn toegediend gaan krijgen, is afwachten wat het onderzoek uitwijst. Het kan zo maar, als wetenschappelijk kan worden bewezen dat het goed werkt, zomaar in dit najaar al zijn, zegt Bonten tegen Rtl. Eerst moet het dan nog goedgekeurd worden door de EMA, die alle medicijnen voor Europa bekijkt en beoordeelt, en de FDA, die hetzelfde doet maar dan voor de medicijnen in Amerika. 

"Dat kan snel gaan, kijk naar de coronavaccins, die kregen ook al snel voorrang." Maar er lopen meerdere onderzoeken naar geneesmiddelen tegen corona. "Heel veel verschillende bedrijven hebben de afgelopen maanden allemaal 'Willie Wortels' bij elkaar gestopt", zegt Bonten. Het vermoeden is dat er zo'n tien medicijnen zijn die tegen corona zijn ontwikkeld, nu worden getest. 

"Het maakt mij echt niets uit wie als eerste komt. Het feit blijft dat deze medicijnen er gaan komen, en dat is echt heel goed nieuws. Het kan gewoon mensenlevens redden en patiënten van de intensive care houden hoe mooi is dat."

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.