Ben je positief getest op corona? ’Vermijd dan je huisdier’

Gepubliceerd op 1 juli 2021 om 14:03

Het is nog steeds de vraag of dat huisdieren het coronavirus over brengen.

Mensen met corona die huisdieren bezitten doen er het beste aan hun huisdier zoals kat of hond te mijden, Ze moeten hetzelfde doen als dat ze met hun medemens doen, dat verklaard Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze doet de oproep als voorzorgsmaatregel, dit is gekomen na nieuw onderzoek op huisdieren.

Broens en haar collega's hebben testresultaten onderzocht van 156 honden en 154 katten uit 196 verschillende gezinnen. Ze hebben de bevindingen naar buiten gebracht op een EU congres over microbiologie en besmettelijke overdraagbare ziektes.

Zes katten en zeven onderzochte honden waren positief getest op corona en 31 katten en 23 honden op antistoffen. Ook acht katten en honden die in dezelfde huizen woonden, werden ook onderzocht en bleken negatief getest te zijn. Zo kun je volgens Broens, zien dat corona dus regelmatig voor komt bij dieren waarvan van mensen positief zijn getest op het virus. En ondanks dat er uit onderzoek nog geen bewijs van overdracht van huisdier op mens is gekomen en de rol van huisdieren bij deze pandemie vooralsnog verwaarloosbaar lijkt te zijn, moet huisdier bezitters  volgens Broens toch het zekere voor het onzekere nemen.

Poes uit je buurt houden

Nu we mens-op-mens-besmettingen met met succes te lijf gaan, mogen we volgens haar echt voorzichtig zijn. „Dus als je in isolatie gaat op je zolder, mag de poes daar dus niet komen, laat het dier dan bij de andere huisgenoten ergens anders in huis. Bijna alle mensen beschouwen hun huisdieren als gezinsleden, dit moet je ook doen als je besmet bent.”

Huisdieren in je bed laten slapen, zoals veel baasjes doen, vindt Broens geen goed idee.De dieren worden overigens zelf meestal niet ziek van corona, op uitzonderingen na.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.