Groenemorgen! Vanaf vandaag "statiegeld" op kleine plastic flesjes, aldus Carla Dik Faber (CU)

Gepubliceerd op 1 juli 2021 om 10:27

Statiegeld op kleine flesjes

Groenemorgen! Zo begint Carla Dik Faber haar bericht op Twitter "Vanaf vandaag is er statiegeld op kleine plastic flesjes. Eindelijk! Samen met zoveel mensen jarenlang hiervoor gestreden". Samen met name Stientje van Veldhoven is zij verantwoordelijk voor deze "klimaat" verbeterende wet.

Statiegeld op kleine plastic flesjes, plastic soep tegengaan

Vanaf vandaag is het verplicht, je gaat statiegeld, 15 cent betalen op kleine flesjes. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven eerder met het verpakkend bedrijfsleven vastgelegd. Per flesje (< 1 liter) gaat straks 15 cent statiegeld op gerekend worden. Voor de "gewone" grote flessen (> 1 liter) blijft het  gewoon de 25 cent. Inleveren is mogelijk in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de (snel)weg en via cateraars. Dit zou volgend de klimaatstrijders in de Tweedekamer moeten leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Het meeste vreemde aan deze aangenomen wet is dat  Producenten van flesjes frisdrank en water zelf verantwoordelijk zijn voor de invoering van het statiegeldsysteem, terwijl het "kabinet" hier voor kiest. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgewaard van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.

Blikjes vanaf december 2022

De volgende stap die van Veldhoven tegen het zwerfafval gaat zetten is het aantal blikjes in het milieu moet verminderen. Van Veldhoven gaat een vergelijkbare aanpak hanteren zoals ze bij de flesjes heeft gedaan. In het najaar van 2021 moet 70-90% minder blikjes in het zwerfafval zijn gerealiseerd. Lukt dat niet, volgt ook statiegeld op blikjes, Van Veldhoven: “Ik vind hoe het ook wendt of keert het aantal blikjes in het zwerfafval sterk moet afnemen. Hierover ben ik in gesprek met het bedrijfsleven en de VNG. Het voorbereiden van de wet- en regelgeving voor statiegeld op blikjes zijn we inmiddels al gestart, het ligt dus al klaar als we overgaan tot invoering van statiegeld op blikjes.” In de herfst van 2021 gaat er een besluit over worden genomen, en de ingang zou dan rond december 2022 zijn. Ondertussen is de overheid gestart samen met het bedrijfsleven een gezamenlijke campagne om zwerfafval te verminderen. Want de meest effectieve manier van tegengaan van zwerfafval blijft dat mensen hun afval niet in het milieu gooien.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.