D66 had grote invloed op documentaire, Sigrid Kaag

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 09:49

Foto: Kaag superstar ©geenstijl

Het campagneteam van D66 had gevraagd aan de programmamaker om een aantal fragmenten uit de VPRO-documabtaire te knippen, deze ging over minister en lijsttrekker Sigrid Kaag. De vraag werd gesteld om scènes waarin Kaag geen autogordel draagt eruit te knippen. En volle champagneglazen niet te tonen.

Eind 2020 schreef minister Slob een mail dat D66 'geen betrokkenheid bij of invloed heeft gehad op haar documentaire', dat was het antwoord op Kamervragen die de PVV gesteld had. In de e-mails is te lezen welke D66ers er betrokken zijn bij deze schijnvertoning en wordt de naam van D66-campagneleider Sjoerdsma genoemd.   

Champagne, autogordels en luxe wat een dedain

D66 en ministers van Buitenlandse Zaken bespraken met de documakers om een aantal gênante scenes knippen of om deze aan te passe zodat het anders lijkt. Het gaat bijvoorbeeld om diverse fragmenten waarin Kaag heerlijk gesetteld achterin de dienstauto zit en geen autogordel draagt. Er is zelf de optie geopperd door de filmproducent om te kijken of de gordels achteraf in de video gemonteerd zouden kunnen worden. 

Daarnaast tijdens een werkbezoek in Niger, was er alle luxe te krijgen er werden champagneglazen ingeschonken. Niet alleen D66 maar ook de ambtenaren van het ministerie maakte commentaar over de beelden van gevulde champagneglazen tijdens een ministerbezoek in een arm Afrikaans land, D66 zag de beelden liever niet in de documentaire.

Het wordt nog erger want D66 heeft ook gevraagd om quotes te schrappen waarin Kaag tijdens een begrotingsbehandeling andere Kamerleden heeft bekritiseerd, want dat de minister zou klagen over andere Kamerleden zou volgens D66 'parlementair onjuist zijn'. 

Kaag samen met haar campagneteam klaagden dat niet duidelijk genoeg te zien was waarom zij uiteindelijk gekozen heeft om lijsttrekker te worden. Door alleen een fotoshoot en de aankondiging uit te zenden, vreesde ze als D66'er 'leegheid'. 

Het ministerie, de makers en omroep VPRO hebben weldegelijk overlegd blijkt uit de Wob-documenten, het zou gegaan zijn over het moment van uitzenden van de documentaire. Eerder wees D66 het vingertje naar RTL dat het aan de omroep zou liggen wanneer het werd uitgezonden, dus met andere woorden D66 heeft kei hard gelogen.

Reactie van D66:

"Toen Sigrid Kaag zich in 2020 kandideerde als lijsttrekker voor D66, verzochten de documentairemakers ons naast het werk als minister, waarvoor ze met het ministerie contact hadden, ook haar werk als (kandidaat-)lijsttrekker te kunnen volgen. Dat hebben we toegestaan, met daarbij dezelfde afspraak als die de makers al in 2018 met het ministerie hadden gemaakt. Die afspraak luidde: de makers mogen alles filmen, onafhankelijk en met de redactionele vrijheid die daarbij hoort. D66 kan vóór uitzending het eindresultaat zien, met het oog op eventuele feitelijke onjuistheden, al te privacygevoelige passages en andere relevante opmerkingen. En zo is het ook gegaan. Uiteraard was het aan de documentairemakers om in alle onafhankelijkheid de betreffende opmerkingen te wegen en te beoordelen."

Reactie van VPRO:

"Journalisten werkzaam voor de VPRO zijn onafhankelijk en werken kritisch en met open vizier. Dit is ook de werkwijze geweest van de maker van de documentaire over Sigrid Kaag. Dat de documentaire vooraf is bekeken is niet ongebruikelijk, dit is om feitelijke onjuistheden en substantiële onevenwichtigheden te kunnen constateren en die zonodig aan te passen. De aanpassingen die zijn doorgevoerd hebben hier betrekking op en hebben op geen enkele manier de inhoud van de film zoals de maker die voor ogen had geschaad. Daarnaast willen we benadrukken dat D66 geen invloed heeft gehad op de datum van uitzending. Dit is aan de NPO en VPRO om te bepalen."

Bekijk het filmpje van WNL⬇️


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.