"POLL" wel of niet coronavaccinatie voor kinderen vanaf 12 jaar?

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 13:29

Foto: ©FVV

De jongere tussen de 12 en 17 jaar die gezond zijn mogen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft de Gezondheidsraad dinsdag geadviseert. Het kan gezondheidswinst opleveren direct en indirecht, omdat het dan ook bijdrage levert aan het indammen van de epidemie, dat vind de organisatie.

Het is niet raar dat demissionair minister (prikgraag) De Jonge van VWS het advies van de Gezondheidsraad over gaat nemen het was namelijk zijn eigen idee. Hij zal hier woensdag meer over laten weten, dan staat zijn beslissing vast.

Het adviesgaat over het vaccin BioNTech/Pfizer, dat is  enige middel dat goedgekeurd is voor tieners en wat gebruikt mag worden vanaf 12 jaar. Het blijft een raar idee bij veel Nederlanders om hun kinderen te laten vaccineren omdat corona bij hen eigenlijk altijd een mild verloopt heeft, soms kan corona wel wat problemen geven, maar dat is minimaal zegt de organisatie.

Volgens de Gezondheidsraad zijn er in Nederland ongeveer 280.000 kinderen besmet geraakt en zijn er zo'n 100 in het ziekenhuis beland.wel is het zo dat  50 procent van deze 100 kinderen een medische onderliggende oorzaak had en de andere helft had geen medische voorgeschiedenis. Twee ervan zijn helaas overleden; zij hadden een onderliggende aandoening.

Sluiten van scholen voorkomen

Behalve de gezondheidswinst zou vaccineren van 12- tot en met 17-jarigen volgens de organisatie indirecte gezondheidswinst op kunnen leveren. Het zal gaan leiden tot minder viruscirculatie in deze leeftijdsgroep en daarmee is een kleinere kans op beperkende maatregelen die een negatieve invloed hebben zouden hebben op de kinderen, zoals opnieuw quarantaine voor schoolklassen of het sluiten van scholen.

Pas op voor bijwerkingen, het kan nadelen mee brengen

Maar vaccinatie brengt ook nadelen met zich mee, aldus de Gezondheidsraad. Het Pfizer-vaccin heeft bijwerkingen, maar dat hebben veel medicijnen. De meeste zijn gelukkig lichte klachten en verdwijnen dan ook weer na een paar dagen. Maar er zijn ook meldingen van myocarditis (ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje) na Covid-19-vaccinatie. Het beloop hiervan was meestal mild, al zijn er ook kinderen bekend die een minder goed tot dodelijk beloop hebben gehad in andere landen.

Het is nog steeds niet duidelijk hoe het in hoeverre bewezen is dat myocarditis en pericarditis door  vaccinatie met Pfizer zou komen. Het Europees Geneesmiddelenbureau de (EMA) doet er op dit moment  onderzoek naar, maar toch kan het prikken van deze leeftijdsgroep doorgaan, Myocarditis en pericarditis komen soms voor bij een infectie met het coronavirus zelf.

Na alle afwegingen gemaakt te hebben adviseert de Gezondheidsraad toch om het Pfizer-vaccin mogelijk te maken voor de leeftijdsgroep van 12- tot en met 17-jarigen die het zelf willen. Om ervoor te kunnen zorgen dat de tieners een vrijwillige en zelfstandige goed geïnformeerde keuze kunnen maken, is het van belang dat er makkelijke informatie voor hun leeftijd beschikbaar is dat gaat dan met name over de voor- en nadelen en de veiligheid van de coronavaccinatie, dat benadrukt de organisatie, daar kunnen de scholen aan meehelpen

'Tegen de verspreiding van de Deltavariant'

Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft al eerder deze week voor vaccinatie van tieners tussen de 12 en 17 jaar gepleit, omdat het de ernstige ziekten eerder voorkomt dan dat het geneest. Zo als zij zeggen werkt het naar verwachting geweldig goed om verspreiding van bijvoorbeeld de besmettelijkere "deltavariant" waar iedereen nu zo bang voor is te voorkomen, Deze Deltavariant is bezig met een opmars in Europa.

Volgens minister (prikgraag) De Jonge kan vaccineren van tieners een ’onmisbare bijdrage’ leveren "als we de corona-epidemie in het najaar willen beheersen", zo zei hij afgelopen week. In landen als de Verenigde Staten, Canada en Duitsland gebeurt het namelijk al. Het zou meewerken om het reproductiecijfer in de winter volgens het Outbreak Management Team omlaag brengen met vijftien tot twintig procent.

Laat jij jouw kind van 12 tot 17 jr vaccineren?


Reactie plaatsen

Reacties

Koopman
5 maanden geleden

Zal ze nooit laten prikken zelfs niet als ze ouder zijn dit is een proef

Cm Maarssen
5 maanden geleden

natuurlijk niet!!!!!!!!!!