Michaela Spaanstra wil geen vaccin en daardoor kan ze niet naar de Paralympische Spelen

Gepubliceerd op 29 juni 2021 om 10:56

Eind juli had rolstoeltennisster Michaela Spaanstra (43) deel moeten nemen aan Paralympische Spelen in Tokio.

Maar de topsportster hoeft het vaccin niet en laat daarom de Olympische spelen aan zich voorbij gaan, ze had het graag anders gezien. Het wat een loodzware beslissing voor haar: "Ik heb hier tien jaar aan een stuk voor opzij gezet."

Michaela was een jonge vrouw van 32 toen er tijdens een operatie, een tumor uit haar rug werd gehaald  daar heeft ze een gedeeltelijke dwarslaesie aan over gehouden. Ze was vastbesloten en binnen een jaar na haar operatie besloot ze haar liefde voor het tennissen weer te gaan uitoefenen al moest dat vanuit een rolstoel. Met enorm succes, want Michaela wint toernooi op toernooi over de hele wereld en niet alleen in het enkelspel maar ook in het dubbelspel. Maar één ding had ze nog niet gedaan en dat stond op haar erelijst: de Paralympische Spelen. In Tokio was het de bedoeling een kroon op haar carrière te kunnen zetten, daarna zou ze ermee stoppen.

Maar Michaela heeft de keuze gemaakt niet deel te nemen. "Dat is geen makkelijk besluit geweest die heb ik niet van de een op de andere dag gemaakt. Het komt doordat corona in Nederland ik diverse maatregelen zie waar ik niet achter sta en waar ik het niet mee eens ben. Zoals het dragen van de mondkapjes en de anderhalve meter afstand.

Maar ik vond ook dat de politie te hard optrad tegen demonstranten. Bij de tennisbond hebben ze me vorig jaar al eens gevraagd om me daar wat gematigder over uit te laten. Begin dit jaar was het de druppel die de emmer deed overlopen. "Maurits Hendriks, De technisch directeur van NOC*NSF, heeft toen uitgesproken in een interview dat ongevaccineerde naar Tokio gaan, geen optie zou zijn. Daarvóór werd alsmaar geroepen dat een vaccinatie halen niet verplicht zou zijn, maar een korte tijd later bleek het tegendeel waar. Dat was het moment dat het bij mij begon te knagen. Blijkbaar is de lichamelijke integriteit toch niet zo belangrijk." 

"Mijn tennisstoel staat stof te vangen in de schuur."

Het is nu meer als een maand geleden dat Michaela de knoop hakte definitief doorgehat heegt. "Daar sta ik nog altijd duizend procent achter. Tegelijkertijd doet het ook nog honderd procent pijn. De afgelopen jaren heb ik hier álles voor gedaan. Mijn tennisstoel staat sindsdien in het schuurtje te verstoffen. Ik kan het voorlopig nog niet aan om de baan weer op te gaan." 

Het biedt troost dat de meeste reacties op haar keuze positief zijn. "Zelfs van mensen uit het andere kamp, die totaal niet snappen dat ik me niet laat vaccineren. Zij vinden het dapper dat ik vanuit mijn principes toch zo'n besluit durf te nemen."

"Je wordt te snel in een hokje van complotdenkers geduwd"

Dat respect is niet vanzelfsprekend. Dat zag Michaela ook bij Yvette Broch, de handbalster die eerder deze maand ook heeft laten weten niet naar Tokio te zullen afreizen. Een stortvloed aan kritiek, dat is waar ze tegenover kwam te staan. Hetzelfde geldt voor Michaela, ze hoorde na haar keuze van heel veel collega's ook niets meer. "Dat vind ik echt zonde. Je wordt te makkelijk in een hokje van complotdenkers geduwd.. Ik heb toch ook gewoon respect heb voor de mening van anderen."

De aankomende maanden gaat Michaela op zoek naar nieuwe uitdagingen. "Als ik over een paar jaar nog een kans op de Paralympics had, was het allemaal een stuk makkelijker geweest. Maar ik ben nu 43, dus hier houdt het op." Ze.gaat zich niet vervelen. "Ik heb een stichting voor mensen die net als ik op latere leeftijd in een rolstoel zijn beland. En met mijn organisatie Police for Freedom blijf en zal ik vechten voor al onze grondrechten."

Bron: Omroep Brabant (Sven de Laet)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.