Nog nooit was benzine zo duur "2 euro voor 1 liter"

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 14:54

Foto: ©nu.nl

Voor de eerste keer is de benzineprijs bij de duurste tankstations boven de 2 euro uitgekomen.

Deze prijs gaat om de hoogste prijs die in Nederland gevonden te zien is, niet om de gemiddelde prijs van €1,80/€1,91.

Meestal ben je bij onbemande tankstations en andere plekken minder geld kwijt aan benzine, maar je schrikt tegenwoordig als je bij een bemand tankstation langs de snelweg moet tanken, dan kon het zijn dat je vanaf gisteravond, vannacht en ook vanmorgen nog 2 euro moest aftikken voor een litertje Euro95/E10, dit is gebleken uit een overzicht van DirectLease Tankservice.

Gelukkig zijn de prijzen vandaag al weer een minimum gezakt. Bij de duurste tankstations betaal je nu nog steeds 1,999 voor een liter benzine. Zelfs de prijs voor diesel stijgt naar ongekende hoogte, zo tonen cijfers van United Consumers aan. Een liter diesel kost nu 1,572 euro.

De gemiddelde adviesprijs wat landelijk vast staat  voor een liter Euro95/E10 is volgens het overzicht van United Consumers 1,934 euro.

Olieprijs blijft stijgen

Vorige maand werd de oude recordprijs uit 2012 al overtroffen. Afgelopen 2020 kwam de literprijs van benzine flink in de buurt van dat oude record, maar door de coronacrisis zakte de prijs weer aanzienlijk. Sinds afgelopen herfst stijgen de prijzen weer zo als nooit te voren, het is gewoon ongekend.

Dat de auto voltanken nu zo in de rekeningen loopt, komt door de Olie prijzen die gigantisch stijgen. Waar in eerste instantie minder gevraagd werd naar brandstof door de coronacrisis en de olieproductie express laag werd gehouden neemt de vraag nu weer flink toe zeker nu er in veel landen weer meer geproduceerd, geconsumeerd en gereisd mag worden.

Accijns en btw dat is wat je betaald

Het overgrote deel van wat je aan het tankstation voor brandstof moet neerleggen, bestaat uit accijns "oftewel geld voor de staat". Dat staat vast en is een vast bedrag per liter. Daar boven op wordt er ook nog btw berekend, dat is een gedeelte van de prijs aan de pomp. Als die prijs blijft stijgen, betaal je per tankbeurt dus ook veel meer aan btw.

Lpg kost nu nog 0,93 euro per liter. Dat is nu nog iets minder dan de recordhoogte van januari 2014 toen was lpg 0,946 euro.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.