Omstreden wetsvoorstel NCTV, "burgers online volgen" stuit op weerstand

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 10:35

Foto: De minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg en de directeur van Cyberveilig Nederland, Petra Oldengarm

Weerstand tegen wetsvoorstel NCTV, "burgers online volgen"

Er heerst forse spanning op een wetsvoorstel dat het voor terrorismecoördinator NCTV mogelijk moet maken om nederlanders online in de gaten te kunnen houden. Het is niet alleen dat het om een 'ingrijpende en omstreden voorstel gaat', maar er is door het kabinet ook te veel te weinig tijd afgegeven om een reactie te geven op het "omstreden" wetsvoorstel.

Dat staat in een schrijven van Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation en Vrijschrift en Waag in een gemeenschappelijke verklaring die zij hebben gegeven. De privacy-organisaties zijn het totaal niet eens met de gang van zaken die het nieuwe omstreden wetsvoorstel van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft voorgesteld.

In het wetsvoorstel onthulde NCTV dat zij mensen online volgden

Het wetsvoorstel dat via NRC naar buiten is gekomen, onthulde NRC dat de nationale terrorismecoördinator NCTV Via internet en sociale media mensen volgde dit zou nooit hebben gemogen omdat het namelijk in strijd was met de wet. Demissionair minister Ferd Grapperhaus noemde de manier van handelen al "juridisch (gevaarlijk) kwetsbaar". Met het nieuwe wetsvoorstel zou het voor NCTV makkelijker worden om mensen in het vizier te krijgen.

Het gaat hier om over een kwalijk en omstreden wetsvoorstel dat gaat over gevoelige persoonsgegevens die verwerkt moeten worden, van iedereen die in Nederland woonachtig is", zegt Evelyn Austin van Bits of Freedom.

"De regering denkt er te makkelijk over en denkt dat het om een klein dingetje gaat, maar dat is het echt niet", zegt Merel Koning van Amnesty International. "Met dit wetsvoorstel komt er gewoon een nieuwe geheime dienst die gespecialiseerd is in het de gaten te houden op maatschappelijk vlak"

Enkele dagen de tijd om te reageren organisaties zijn boos

Er zijn niet alleen enkele organisaties boos over de inhoud van het nieuwe wetsvoorstel, het is ook de manier waarop het kabinet het wetsvoorstel er heeft doorgeduwd. De wet is sinds afgelopen dagen 'in consultatie',  De organisaties hebben slechts enkele dagen om een reactie achter te laten op het wetsvoorstel. Normaal krijg je daar 4 weken voor.

Austin geeft aan  dat ze alleen 'een constructieve reactie kan geven na grondige bestudering' van het voorstel. "Je kunt in vijf werkdagen reageren alleen is het niet genoeg je moet er goed overheen kunnen kijken, hoe het kabinet dit heeft gebracht is een schoffering van de tegenmacht."

"De gevreesde macht die het kabinet neemt'

Bij het kabinet loopt de mond over van "een nieuwe bestuurscultuur". Macht en tegenmacht, dat is waar betere balans in zou komen. transparantie is ook een dingetje wat meer zou worden gegeven, dit gebeurd beide dus duidelijk niet, het theater gaat gewoon door. Het hoe en wat voor manier dit wetsvoorstel word doorgedrukt lijkt daar totaal niet op de nieuwe manier van aanpak.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.