Autoriteiten van Turkije grijpen in bij Istanbulpride

Gepubliceerd op 27 juni 2021 om 09:51

Foto: inzet politie Istanbul IstanbulPride ©Tom Knight

IstanbulPride loopt uit de hand, vreedzame mensen worden belaagd door politie

De Turkse autoriteiten laten zich zeer zeker van hun slechtste kant zien met een onacceptabel ingrijpen van politie tijdens de IstanbulPride.

Er werd met traangas gegooid, mensen werden opgepakt. En met name veel geweld naar onschuldige mensen Hoe het verder zal gaan, geen idee. 

Achtergrond "gayPride"

Duizenden mensen waren vandaag afgereisd naar Istanbul voor de InstanbulPride İstanbul (Onur Yürüyüşü) dat is de jaarlijke gay parade en lgbtq+ betoging in Istanbul, die wordt gehouden op het Taksimplein, Caddasi, De Pride is de grootste in het Oosten van Europa en deze was lange tijd de enige in een "islamitisch" land. Inmiddels zijn er meerdere gayprides in Turkije zoals in Ankara, Izmir en Antalya. Ook is er een Trans-Pride, die ook word gehouden in Istanbul. De organisatoren krijgen geen hulp van hun gemeente of van de regering. Hoewel de İstanbul Pride een vreedzame achtergrond heeft is het de afgelopen jaren nog steeds met veel geweld onderdrukt door de Turkse autoriteiten.

De eerste gayPride is begonnen in 2003 met zo'n 30 deelnemers. Al weer er sinds 1993 echter onder andere namen kleine lgbt-gerelateerde festiviteiten in Istanboel gehouden, met name in Cihangir. De jaren later namen het aantal aanwezige sterk toe, tot meer wel meer dan 10.000den aanwezige in 2011, en 20.000 is 2012. De İstanbul Pride van 2013 zag een verdubbeling van het aantal deelnemers

Foto: IstanbulPride 2021 @Tom Knight


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.