70% van de Nederlanders die bloeddonor zijn hebben antistoffen, Corona

Gepubliceerd op 25 juni 2021 om 13:52

Foto: bloeddonoren ©NOS

70 procent van Nederlanders die bloeddonor zijn heeft antistoffen corona

Bloeddonoren in Nederland met antistoffen tegen corona is toegenomen tot het percentage van 69,5 procent, dat heeft de bloedbank Sanquin naar buiten gebracht. Ze denken dat de voornaamste reden voor de stijging is de toenemende vaccinatiegraad is.

Dat is goed herkennen in de schommelende percentages per leeftijdscategorie. Van de bloeddonoren vanaf ongeveer 61 jaar heeft bijvoorbeeld meer als 90 procent van de bloeddonoren antistoffen tegen corona opgebouwd. In die groep hebben ook de meeste mensen hun vaccinatie al gehad.

Het verschil is de te zien bij de bloedonors tussen de 51 en de 60 daar is het percentage bloeddonoren met antistoffen ook omhoog gegaan dat was 54 procent en nu meer als 80 procent. Aan het begin van de maand Juni vertelde Sanquin dat 54 procent van de bloeddonoren antistoffen tegen corona in het lichaam had opgebouwd.

Door de nieuwe Deltavariant, en de meer besmettelijke varianten van het coronavirus is het nog niet helemaal duidelijk wat de percentage moet zijn van mensen met antistoffen om verspreiding van het coronavirus de kop in de tang te houden. Als het vaccinatieproces doorgaat zoals zo als het nu gaat dan gaat Sanquin ervan uit al in juli de grens van de 80 procent voorbij te gaan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.