Een pittige EU-top, Hongarije krijgt ervan langs

Gepubliceerd op 25 juni 2021 om 10:44

Foto: EU-top de regeringsleiders ©Joe Klamar

De Hongaarse nieuwe anti-homowet

Deze nieuwe wet van Hongarije leidde gisteravond tot een zeer emotionele vergadering tussen de Europese regeringsleiders. De Luxemburgse premier Xavier Bettel hield volgens Rutte een "waardevol emotioneel pleidooi". Bettel sprak namelijk over hoe het voor hem zelf was om uit de kast te komen. "Er waren weinig droge ogen in de kamer op dat moment", dat is wat Rutte zei vannacht na het einde van dag 1 van de EU-top.

Rutte staat er nog van te kijken het is namelijk de eerste keer dat hij dit mee maakt dat regeringsleiders elkaar zo stevig aanspreken. Ook hij heeft zijn zegje gedaan tegen de Hongaarse premier Orbán: "Als het je niet bevalt, dan is er ook een alternatief: ga dan uit de Unie."

Steun Hongarije, door meerdere landen

Bijna de meeste regeringsleiders zijn ontzet over de anti-homowet. Series en films met LHBTIQ personen mogen niet meer voor 23.00 uur 's avonds op tv worden uitgezonden. Zo willen zijn de kinderen beschermen.

Slowakije, Slovenië, Bulgarije en ook Polen steunden President Orbán. Polen heeft zich tijdens de pittige discussie van de ministers van Buitenlandse Zaken stil gehouden, maar toen Polen moest kiezen koos het gezonde verstand de kant van Hongarije.

De verhitte discussie leverde niets op de eerste dag van de EU-top. Hongarije staat niet achter het plan om de wet in te trekken. Het hangt nu dus af wat de Europese Commissie gaat doen en welke juridische procedures tegen het land worden gestart.

Foto: De Luxemburgse premier Xavier Bettel ©ANP

Het ging niet alleen over een anti-homowet

Er was een ander pijnlijk discussiepunt: Rusland, Frankrijk en Duitsland hebben gisteren naar buiten gebracht dat zij een top met Rusland willen om zo de relatie met Rusland te kunnen verbeteren. De communicatie tussen Rusland en de EU zijn al jaren slecht, De meest pijnlijke punten zijn onder meer de Russische hebzucht en inkapselen van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014 en de steun en hulp van Rusland aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Volgens de EU is Rusland ook verantwoordelijk voor de cyber, en desinformatie campagnes in Europa.

De regeringsleiders hebben tot opluchting van Demissionair Premier Rutte, gisteravond besloten dat er geen top met Rusland in de planning staat. Volgens Rutte wat hij zij na afloop van de EU-top zouden ze Rusland belonen als ze met 27 landen om tafel gaan zitten

Toch is Rutte wel van mening dat er op lager niveau woorden gewisseld moeten worden met Rusland. "We moeten het dialoog opzoeken met Poetin. Je kunthet niet alleen aan Amerika overlaten."

Demissionair premier Rutte verwacht dat de gesprekken met Poetin voor nu alleen gevoerd gaan worden door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Rutte wil natuurlijk ook weer "een keer" met Poetin in gesprek maar alleen als Rusland op diverse punten helemaal gaat veranderen, anders zal het nog lang duren voordat het tussen een gesprek komt tussen de 2 Premiers.

Foto: Rutte en Poetin ©parool


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.