Kabinet, kinderen 12 t/m 18 vaccineren helpt

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 21:31

Foto: ©ANP

Het kabinet sorteert voor op het vaccineren van kinderen van 12 tot en met 17 jaar tegen corona.

Er zijn op dit moment en nog alleen volwassenen en medisch kwetsbare kinderen geprikt. Maar daar gaat als het goed gekeurd word door de EMA verandering in komen.

"Het helpt als je 12 tot 18 jarige gaat vaccineren”, zei minister De Jonge (VWS) tegen de telegraaf ,,Het kan en het is veilig.”

Het Outbreak Management Team (OMT) gaven hun advies afgelopen week over het uitbreiden van het vaccinatieprogramma voor jongeren. Als het kabinet zou kiezen om 12- tot en met 18-jarigen voor het najaar te vaccineren, dan zou dat volgens het OMT het reproductiegetal (R), de snelheid waarin het virus zich verspreidt, met 15 tot 20 procent lager uitkomen. Als er alleen volwassenen gevaccineerd worden, dan zou de R in het najaar maar nipt onder de 1 blijven.

Met het inkopen van vaccins heeft het kabinet er dan ook rekening mee gehouden dat jongeren gevaccineerd gaan worden. De ’vaccinportefeuille’ zit voor 2022 en 2023 goed gevuld om alle Nederlanders boven de 12 jaar te kunnen vaccineren. Voor 2022 en 2023 zijn 30 miljoen vaccinaties gekocht en dat is voor ongeveer 15 miljoen mensen.

In Nederland wonen ongeveer 1,2 miljoen kinderen vanaf 12 jaar. Met het snelle tempo van nu, kunnen de jongeren binnen een tot twee weken gevaccineerd worden. Naar verwachting zou het vaccineren van kinderen eind augustus van start gaan.

Wachten op advies Gezondheidsraad

De Jonge moet nog wel wachten op het advies van de Gezondheidsraad (EMA), vooral omdat er mogelijk ethische bezwaren aangevoerd kunnen worden. De kinderen worden doorgaans niet echt ziek van corona, al kan dat variëren per leeftijdscategorie, Volgens het OMT is het coronavirus voor de jongere tieners vergelijkbaar met een gewone griep. Dat maakt de communicatie een dilemma: hoe ga je de ouders overtuigen hun kinderen te laten prikken tegen een virus waarvan ze zelf niet eens zo ziek kunnen worden?

Pfizer, heeft al goedkeuring van het Europees Medicijnagentschap EMA voor kinderen vanaf 12 jaar. Pfizer kan wel een zeer zeldzame bijwerking hebben die vooral bij 18- tot 30-jarigen kan voorkomen, myocarditis, oftewel een ontstoken hartspier, een dat is een bijwerking die mensen ook van corona kunnen oplopen. In de Verenigde Staten, Canada, Polen en Duitsland worden kinderen al (met eigen risico) gevaccineerd tegen corona.

Onthoud heel goed de Vaccinatie van de kinderen is een vrijwillige keuze, er moet toestemming  zijn van de ouder, maar ook van het kind vanaf 12 jaar.  Vanaf 16 jaar mogen jongeren zelf beslissen of ze het vaccin willen laten zetten of niet.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.