Honderden jongeren worden in Nederland nog steeds tot huwelijk gedwongen

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 15:34

Foto: Unsplash

Gedwongen huwelijken onder jongeren

Het is Zomer, dus tijd voor vakantie maar honderden jongeren met een buitenlandse nationaliteit, dreigen opnieuw slachtoffer te worden van huwelijksdwang of achterlating, waarschuwt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

De zomervakantie is vaak een uitstekende tijd om die jongeren onder het idee van een 'vakantie' mee te nemen naar landen van herkomst en daar worden ze dan vervolgens tot huwelijk gedwongen dit doen ze dan door middel van hun paspoort en  communicatiemiddelen af te pakken, er is dus geen weg terug

Dit doen de liefdevolle ouders of de echtgenoot om te voorkomen dat hun cultuur blijft bestaan. Ze zijn bang dat hun tradities vervallen, familietradities moet je respecteren en dat kan niet als je met een "verwesterd" persoon gaat trouwen.

Het zijn niet alleen de meisjes die worden uitgehuwelijkt, maar heel soms zijn het ook de jongens. Bijvoorbeeld als die zich niet aan de tradities houden, ze drinken bijvoorbeeld alcohol gebruiken drugs of hebben een andere geaardheid dat word niet goedgekeurd. Ouders grijpen dan de kans om te voorkomen dat hun kind 'afzakt'.

Het LKHA roept de jongeren die bang zijn dat het hen gaat overkomen in Nederland al hulp te zoeken of om advies te vragen. Er worden professionals, zoals docenten en jeugdwerkers ingezet, en er word opgeroepen extra alert te zijn op signalen van de jongeren op bijvoorbeeld scholen, wijken etc. Er is inmiddels een informatiepakket ontwikkeld met tips en trics hoe ze met zo'n dergelijke situatie kunnen omgaan.


Reactie plaatsen

Reacties

M Nieuwenhuijzen
5 maanden geleden

Dit verbaast me niet omdat ik het zelf heb zien gebeuren in mijn wijk jaren geleden