Stelling: 'Verloskundigen moeten mensenmelk in plaats van moedermelk zeggen'

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 15:17

Foto: moeder geeft borstvoeding ©consumentenbond

Stelling: 'Verloskundigen moeten mensenmelk in plaats van moedermelk zeggen'

De termen zoals 'borstvoeding' en 'moedermelk' zijn volgens een een ziekenhuis uit Groot Brittannië achterhaald. Zij willen een nieuw taalbeleid aan gaan moedigen onder andere verloskundigen aan te leren om genderinclusieve woorden te gaan gebruiken. Zou Nederland dit voorbeeld moeten volgen wat vind jij?

Genderinclusieve woorden gebruiken

Zwanger zijn

Als je zwanger bent geraakt en bij de verloskundige terecht bent gekomen, wordt er natuurlijk gesproken over onderwerpen als borstvoeding en moedermelk. Dat zijn benamingen die gewoon normaal voor ons geworden zijn, sterker nog we weten niet beter. Volgens een Brits ziekenhuis Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust zijn deze benamingen niet meer van deze tijd. Als eerste ziekenhuis van het Verenigd Koninkrijk voeren nu een formeel en genderneutraal taalbeleid in op de geboorteafdeling.

Geen moeder meer zeggen maar ‘bevallende ouder’

Moedermelk heet in het Britse ziekenhuis nu mensenmelk, borstvoeding heet borstkasvoeding en patiënten die liever geen moeder meer  worden genoemd, worden aangesproken met ‘bevallende ouder’ ze mogen ook kiezen voor een genderneutraal voornaamwoord zoals they. Ook wordt een partner in het Britse ziekenhuis niet meer aangesproken met vader, maar met (co-)ouder.

Je bent een mens, geen moeder

Het is wel zo dat de nieuwe woorden alleen gebruikt worden bij patiënten die dat prettiger vinden. De overgrote meerderheid vind het niet nodig om mens in plaats van moeder genoemd te worden, geeft het ziekenhuis eerlijk aan, en voor deze patiënten verandert er dus niks. Het genderinclusieve taalbeleid is eigenlijk alleen ingevoerd voor de groep die daar behoefte aan heeft.

Betere zorg voor iedere gender

Het Britse ziekenhuis wil juist op deze manier de zorg voor trans- en non-binaire mensen die bevallen zijn gaan verbeteren. Ze willen hun eigen patiënten behandelen als individuele personen, zo verteld hoofdverpleegkundige Carolyn Morrice, door persoonlijke zorg te bieden die aan hun behoeften voldoet en de taal gebruiken waarmee zij zich op hun gemak gaan voelen. Het zijn de kleine taalaanpassingen die het verschil gaan maken voor een positievere bevallingservaring.

Wie volgt? Wereldwijd

Het Britse ziekenhuis is uitermatentrots op hun nieuwe taalbeleid ze zijn nu nog de enigste en hoopt natuurlijk dat meer ziekenhuizen hun voorbeeld gaan volgen op de verlosafdelingen. Tot nu toe is er nog geen enkel Nederlands ziekenhuis dat ook echt een genderneutraal taalbeleid heeft ingevoerd, maar wie weet wat de toekomst gaat brengen.

Reactie plaatsen

Reacties

Dagwin Decru
5 maanden geleden

No way