Corona test via telefoonscherm, net zo betrouwbaar als de PCR test

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 13:49

Foto: Bacteriën op je smartphone ©kaspersky

Nieuw soort coronatest via je telefoonscherm

Het scherm van je mobiele telefoon is volgens wetenschappers uit groot Brittannië een prima manier om vast kunnen stellen of iemand het coronavirus te pakken heeft.

Volgens de onderzoekers is een sample van je telefoonscherm voldoende, dit geeft een net zo precieze uitslag als de PCR-testen die nu worden gebruikt, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en keel krijgen, zo stellen onderzoekers.

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is al een tijdje in ontwikkeling door een team van University College in Londen die eraan werken. Als mensen corona hebben en praten tijdens het bellen, komen aerosolen vrij die virusdeeltjes bevatten deze komen op het telefoonscherm terecht. Ze hebben hoofdwaarschijnlijk ook virusdeeltjes op de vingers waarmee ze over hun telefoon scherm swipen waardoor deze test dus betrouwbaar zou zijn.

Ze hopen op een grotere testbereidheid

Het testen van het telefoonscherm is vele malen minder beangstigend dan dat er teststokjes in neus en keel worden gestoken en gedraaid. Volgens de onderzoekers zullen mensen dan veel eerder durven en bereid zijn zich te laten testen.

Deze testmethode is stukken goedkoper voor vooral arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en mensen veel meer kans lopen om besmet te raken met Covid-19.

De testmachine is al in de maak

Het nemen van het monster voor PoST kost heel weinig tijd, ongeveer een minuut en je hebt volgens de wetenschappers geen medisch personeel meer nodig om de test uit te voeren. "PoST is een nieuwe methode die niet alleen gebruikt hoeft te worden voor het testen op covid-19, het is namelijk ook te gebruiken om andere virusuitbraken de kop in te drukken, wel zo makkelijk om toekomstige pandemieën te voorkomen", zegt een van de onderzoekers, dr. Rodrigo Young. De machine systeem moet uiteindelijk zelf de testuitslag via sms naar de personen sturen die de test hebben gedaan.

Slijmmonsters, coronatest

Het corona virus word momenteel het meeste vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is wel al mogelijk om in het bloed na te laten kijken of je  antistoffen tegen het coronavirus hebt opgebouwd dit is makkelijk om duidelijk in kaart te krijgen of iemand besmet is geweest. Er zijn meerdere testen, zoals ademtests en in China hebben ze anale coronatesten in gebruik genomen, dit gebeurde onder meer het meeste bij Amerikaanse diplomaten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.