Eerste Kamer steunt verruiming, om rechtspersonen te verbieden

Gepubliceerd op 24 juni 2021 om 11:51

Foto: Eerste kamer 

De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 juni ingestemd

Met het wetsvoorstel Verruiming mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen van minister Dekker voor Rechtsbescherming. De fracties van SGP, CDA, Fractie-Nanninga, VVD, Fractie-Otten, GroenLinks, SP, PvdA, OSF, D66 en ChristenUnie stemden voor, de fracties van FVD, PVV en PvdD stemden tegen het wetsvoorstel. 50PLUS was afwezig.

Tijdens het debat een week eerder waren de meeste aan het debat deelnemende fracties positief over het wetsvoorstel, al waren er nog wel vragen aan de minister. Die gingen onder andere over de verhouding van het wetsvoorstel tot de grondwettelijke vrijheden van meningsuiting en vereniging, de uitsluiting van politieke partijen (ook rechtspersonen) in dit wetsvoorstel en de rol van burgemeesters wanneer een organisatie wordt verboden.

Met dit voorstel wordt voor het Openbaar Ministerie (OM) de bewijslast verlicht om rechtspersonen die de samenleving ontwrichten, te verbieden en te ontbinden. Daarnaast zorgt dit voorstel dat leidinggevenden een bestuursverbod van drie jaar of meer kunnen krijgen wanneer een rechtspersoon verboden wordt. Dit voorkomt dat die mensen door kunnen gaan met hun activiteiten in een andere organisatie.

Ook kan de rechter bevelen om activiteiten van een organisatie gedurende de gerechtelijke procedure te stoppen. Het niet nakomen van zo'n rechterlijk bevel wordt strafbaar. De strafmaat voor het voortzetten van activiteiten van een door de rechter verboden rechtspersoon wordt verdubbeld, naar maximaal twee jaar gevangenisstraf 

Bron: eerstekamer.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Jacob
5 maanden geleden

Waneer ben ik dan rechts of is dit om iedereen de mond te snoeren .
Zo als jullie steeds roepen in Rusland het zo zou zijn .
En wie bepaald dan wat fout is en wat goed .
Ik ben bang dat dit al een tijdje op zet is geweest je neemt mensen in bedrijf aan die van wanten weten in zo iets dus tja we zitten met een euro EMS of te wel elite mogen slaan .
Terug voor dat elite in de tijd van Lodewijk nu ja u kent u geschiedenis wel