Delta variant, in het najaar komt er mogelijk een vierde golf

Gepubliceerd op 23 juni 2021 om 11:45

Foto: Aura Timen,  hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM

De deltavariant (oftewel de Indiase variant) wordt in Nederland vlugger dominanter dan eerst instantie werd gedacht.

Geschat word dat over drie weken de helft van alle besmettingen met deze variant is. Over ongeveer twee maanden zijn alle andere varianten weg behalve de delta variant, blijkt uit een presentatie met "grafiek" van Jaap van Dissel (RIVM).

Het effect van de opkomende variant lijkt op korte termijn reuze mee te vallen. Uit presentatie van Jaap van Dissel blijkt dat, volgens de huidige modellen, de ziekenhuisopnames deze zomer gestaag af zullen nemen en dat er ook geen "toename te zien is in de nabije toekomst" 

RIVM: 'Deltavariant zal andere varianten verdringen'

Dat heeft volgende het RIVM alles met het hoge vaccinatietempo en het zoals ze zeggen "seizoenseffect" te maken. Bij zonnig weer zijn mensen meer in de buitenlucht te vinden, waar het virus minder kans krijgt om te verspreiden. Voor zover we nu weten beschermen de vaccins die we nu gebruiken ook goed tegen de deltavariant, al weten we wel dat het beschermende effect iets minder groot zal zijn.

Voor het najaar (het herfstseizoen) is de nieuwe variant een "puntje van zorg', schrijft het RIVM op verschillende websites. De mutatie zou dan zelfs een vierde golf van nieuwe besmettingen kunnen gaan veroorzaken, omdat nog niet iedereen in Nederland dan het vaccin heeft gehad of in elk geval niet de volledige dosis die nodig is om beschermd te zijn.

De deltavariant is veel male besmettelijker dan de alphavariant (de zogeheten Britse variant) die nu nog steeds dominant is in Nederland. Volgens de presentatie van Van Dissel zou het gaan om een toename van 28 procent. In andere Europese landen een ervan js Portugal waar hetzelfde beeld te zien is  van een opkomende deltavariant. Of die patiënten zieker kan maken als de "standaard" varianten, wordt nog verder onderzocht.

Foto: grafiek van Jaap van Dissel (Delta-variant)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.