Motie van VOLT, "EU vlag in plenaire zaal" is verworpen

Gepubliceerd op 22 juni 2021 om 23:27

Foto: Nederlandse en Europese vlag

Geen EU vlag in plenaire zaal Tweede kamer

Tweede Kamer wil naast de Nederlandse driekleur niet de Europese vlag in de plenaire zaal. Motie ⁦⁦van Laurens Dassen van VOLT is⁩ verworpen. 

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil niet dat er naast de Nederlandse vlag in de plenaire vergaderzaal ook een EU-vlag komt te hangen.

Degene die voorstemde voor de motie, dat eerder was ingediend door Volt zijn, D66, GroenLinks, PvdA, DENK en lijst de haan wat later ook de steun van het CDA kreeg, Daarmee bleef het bij een minderheid hangen op niet meer dan 63 zetels. De fracties van VVD, PVV, SP, PvdD, FVD, ChristenUnie, JA21, SGP, Groep-Van Haga, BBB en BIJ1 stemden tegen.

In de motie werd Kamervoorzitter Vera Bergkamp er op gewezen, het moest een symbool van het belang van Europese samenwerking gaan worden, om ook de Europese vlag in de zaal meer te zetten. In de motie werd door Dassen erop gewezen dat een meerderheid van de Tweede Kamer „het vitale belang van Europese samenwerking erkent”, en veel Europese landen hebben een vlag van hun land maar ook een Europese vlag in het parlement staan. 

Motie Nederlandse vlag in 2017 aangenomen

In 2017 werd er een motie ingediend van SGP samen met PVV die wel werd aangenomen om de Nederlandse vlag in de vergaderzaal te laten stralen. Die motie werd gesteund door alle partijen behalve de PvdD.

In 2009 was er zo'n zelfde soort motie van CDA en D66 om de EU-vlag op het Tweede Kamergebouw neer te zetten, het liefst naast de Nederlandse vlag. PvdA, VVD en GL stemde voor het voorstel; de overige partijen stemden toendertijd ook al tegen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.