"Anti-homo wet Hongarije onacceptabel" volgens Rutte

Gepubliceerd op 22 juni 2021 om 01:55

De Allianz Arena in München, waar Hongarije woensdag op bezoek komt.

"Hongaarse anti-homo wet is onacceptabel", aldus rutte

Demissionair premier Rutte vind de Hongaarse wet die volgens de Hongaarse premier Orbán "een verbod op homo-promotie is" echt onacceptabel".

Door de aangenomen wet in Hongarije zijn boeken en films waarin een homoseksueel personage speelt of reclames waarin LHBTIQ+ personen worden getoond vanaf dit moment verboden. De Hongaarse regering geeft aan dat hij de jongeren "wil beschermen tegen de mis informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering".

"Verschrikkelijk", noemt Demissionair Premier Rutte het. "Als Europa, naast een markt- en munteenheid ook een waarde-gemeenschap moet zijn, en dat vinden we echt allemaal, dan kan deze wet toch niet waar zijn dat uitgerekend in de Europese Unie een land moet zitten die zoiets achterlijks uithaalt zoals de Hongaren nu met hun bevolking doet".

"Daar gaat aanstaande donderdag zeer zeker over gesproken worden in de Europese Raad" zegt Rutte, Hij geeft ook aan dat de Europese Commissie niet stil heeft gezeten en dat er al een procedure tegen Hongarije opgestart is.

De EU heeft al eerder laten weten Dat zij hebben gekeken of er een andere oplossing kan komen, bijvoorbeeld om sancties op te gaan leggen aan Hongarije. De EU-commissaris Helena Dalli oordeelt dat de waarden van de Europese Unie met de nieuwe wet geschonden zijn. Rutte geeft aan het daar volledig mee eens te zijn.

Statement Nederlands elftal

De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal zal in Boedapest gaan plaatsvinden. Rutte is het niet eens met het idee dat de Oranjespelers dan een statement zouden moeten maken. "Hou de sporters, hou onze atleten daar nou gewoon buiten dat is iets voor de politiek", zegt Rutte, die protesteren echt een taak voor de politici vindt.

De Allianz Arena in de LHBTIQ+ regenboog kleuren

De gemeenteraad van München wil de Allianz Arena waar Hongarije en Duitsland woensdag tegen elkaar spelen, op laten lichten in regenboog kleuren dat zijn de kleuren van de LHBTIQ+ gemeenschap .

De gemeenteraad staat erop dat burgemeester Dieter Reiter bij de UEFA gaat informeren om het voorstel wat voorgelegd is er doorheen te krijgen. Het moet daarbij gaan om een "zichtbare uiting van solidariteit" vooral naar de Hongaarse lhbtiq+ gemeenschap, die gaat lijden onder de "homofobe en transfobe wet van Hongarije", aldus de gemeenteraad.

****UPDATE****

De stad München heeft geen toestemming van de Europese voetbalbond UEFA gekregen om de Allianz Arena in regenboog kleuren te verlichten.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.