Honderden mensen gingen dood, omdat ic's vol lagen met corona patiënten

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 14:44

Foto: nu.nl

Duizenden mensen die iets anders onder de leden hadden dan corona

Mensen die geen corona hadden waren tijdens de pandemie slechter af dan de jaren ervoor. Zo stierven gemiddeld 400 mensen meer na ongelukken, omdat zij niet werden opgenomen op de ic "die lagen vol corona patiënten". Van bijvoorbeeld nierpatiënten die aan de dyalise moesten overleden er gemiddeld genomen 15 procent meer.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de ellende van corona op de zorg goed laat zien, dat onderzoek is gedaan door de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR). Zij hebben samen gewerkt met andere wetenschappelijke verenigingen, dit is eerste keer dat er een grootschalig onderzoek gedaan word naar de kwaliteit van zorg in 2020.

Traumachirurg en afdelingshoofd van het UMC Utrecht Loek Leenen heeft het te doen met het lot van de niet-coronapatiënt. ,,Natuurlijk was er paniek en de voelbare druk tijdens de eerste coronagolf in maart 2020, maar wat we nu moeten erkennen is dat Vele patiënten onvoldoende op de radar hebben gestaan. In sommige gevallen is niet de zorg gegeven die de patiënten hadden moeten krijgen.’’

Van de kleine 75.000 tot 80.000 gevallen die normaal na een ongeval of bijvoorbeeld een ongelukje in huis op de trauma-afdeling terecht kwamen, overleed in 2018 en 2019, 2,4 procent aan de ernst van het letsel. Uit de cijfers van nu blijkt dus dat er in de tijd van corona 0.5 procent meer is overleden (2.9 procent dus). ,,Op basis van deze cijfers nemen wij aan dat de enorme ic-beddengate en de gemaakte keuzes om niet "uit te breiden" hebben geleid tot het uitkiezen van patiënten met alle gevolgen van dien. Het is een vervelende conclusie, wat dus wil zeggen dat er dit jaar meer dan 400 mensen zijn overleden dan eigenlijk nodig was.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.