Kabinet Zweden is gevallen, oneens over nieuwe wet voor de huurmarkt

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 14:00

Foto: Wikipedia Stefan Löfven

Het Zweedse kabinet onder leiding van premier Stefan Löfven is gevallen.

Het parlement heef een motie van wantrouwen aangenomen vanwege een omstreden huurplan van de sociaal democraten.

Löfven ook lid van het WEF moet binnen een week zijn ontslag gaan indienen, waarna een demmisionair kabinet kan worden gevormd of er moeten vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven. Een Demissionair kabinet zou tot de al vaststaande verkiezingen van september 2022 aan kunnen blijven mits er vervroegde verkiezingen komen.

De motie werd zowel gesteund door linkse en rechtse partijen. In totaal stemden 181 van de 349 Zweedse kamerleden voor de motie. De linkse Vänsterpartiet, de gedoogpartner van Löfvens minderheidsregering, en de rechts-populistische Zweedse Democraten hebben gezorgd voor deze motie.

Ongekende prijsstijging

"De Steen des aanstoots" is een plan van de huidige regering om de huursector te beter te maken voor iedereen zoals zij zeggen, volgens het kabinet zou dat nodig zijn om de bouw van huizen beter te stimuleren, maar vele leden van het kabinet in zweden menen juist dat de prijzen er explosief door zullen stijgen, wat tot nu toe ook zo zou zijn.

Löfven zei voor de stemming zich er pas na afloop over uit te laten of hij voor of tegen een nieuwe demissionar-kabinet is of dat hij binnen drie maanden naar de stembus wil gaan. Het is de eerste keer in de geschiedins dat een Zweedse premier moet aftreden omdat er een motie van wantrouwen is ingediend.

Stefan löfven is ook lid van het WEF

Zoals je in dit filmpje (persconferentie) kunt zien.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.