Kabinetsformatie zit muurvast, komen niet nader tot elkaar

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 13:21

Beeld: Tweede kamer "kabinetsformatie" 

Mariëtte Hamer ontvangt vandaag de 6 gevreesde partijen

Vandaag ontvangt informateur Mariëtte Hamer opnieuw weer de partijleiders van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 om verder over de kabinetsformatie die niet wil lukken te overleggen. Het ziet er nog steeds niet positief uit. Er is geen doorbraak gekomen waar Hamer afgelopen weekeinde op hoopte.

Oplossingen zoeken in het weekend

Hamer had opdracht gegeven aan 6 partijen om dit weekeinde naar oplossingen te zoeken om de meningsverschillen in de kabinetsformatie te ontcijferen, maar de 6 partijen zijn na veel telefoontjes over en weer "wederom" niet vooruit geschoten. Zij zullen vandaag stuk voor stuk in de Stadhouderskamer aan Mariëtte Hamer moeten vertellen dat het ze niet is gelukt is om ‘over hun eigen schaduw te springen’, dat was wat de informateur vrijdag had gevraagd aan deze partijen

Inhoudelijke delen afgerond, blokkades blijven

Het inhoudelijke stuk waar Mariëtte de opdracht voor kreeg is afgerond, maar onderlinge blokkades maken het moeilijk wie als eerste met elkaar moeten gaan praten over een regeerakkoord maar deze wordt niet beantwoord. Hamer hoopte de partijen gingen communiceren over de inhoud, dat zij nader tot elkaar zouden gaan komen, maar tevergeefs kwam afgelopen vrijdag het besef dat de partijleiders om politieke afwegingen toch afstand van elkaar blijven houden.

Al wekenlang staan de partijen lijnrecht tegen over elkaar: VVD en CDA willen niet met PvdA én GroenLinks gaan regeren, maar PvdA-leider Ploumen en GroenLinks-leider Klaver zijn vastbesloten om niet zonder elkaar door te gaan. De partijen die D66 erbij wil hebben zijn PvdA en GroenLinks: dan heb je nog de democraten die zien er geen brood in om door te gaan met de ChristenUnie.

Hamer stelt "Ultimatum" in

Om tot een doorbraak te komen stelde Hamer afgelopen vrijdag een "ultimatum" in. De partijleiders van de 6 partijen moesten afgelopen weekeinde een keuze gaan maken uit deze drie opties.

  1. Met z’n zessen te gaan onderhandelen over een nieuwe regering, en te kijken of iemand af zou vallen om mee te regeren.
  2. Dat Rutte (VVD) en Kaag (D66) samen gaan te schrijve aan een "concept" van het regeerakkoord.
  3. Dat Rutte zo'n ‘proeve van een regeerakkoord’ alleen zou gaan schrijven, dan kunnen andere partijleiders aangeven of ze wel of niet willen aansluiten.

VVD en CDA geven geen krimp: ze willen absoluut niet met PvdA en GroenLinks een kabinet gaan vormen, omdat gewoonweg 1 linkse partij voldoende zou zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Het gaan omderhandelen met zes partijen is daarom nutteloos, dat vinden zowel Rutte als Hoekstra. De twee rechtse partijen maken ook weer niet echt duidelijk welke formatie dan wel hun voorkeur zou krijgen. Dit zorgt voor boosheid en de nodige irritatie bij vooral D66, maar ook bij PvdA en GroenLinks.

Weigering blijft bij de 2 linkse partijen

PvdA en GroenLinks blijven weigeren om elkaar in de steek te laten en vinden dat zij al een genoeg handreikingen hebben gedaan door open te staan voor onderhandelingen met iemand tegen wie zij tweeënhalve maand geleden nog een motie van wantrouwen hebben  gesteunt (Rutte). Ook D66 vindt dat de partij een handreiking heeft gedaan door open te staan voor de optie om met zes partijen, en zelf met Christelijke partij CU , verder te praten. Dit is uniek omdat de grote verschillen op medisch-ethisch gebied liggen bij deze 2 partijen.

Sfeer word er niet beter op

De sfeer is dit weekeinde er ook nog eens op verslechterd nadat Hoekstra afgelopen vrijdag in een gesprek met Hamer specifiek aan heeft gegeven dat hij net zoveel afkeer heeft om samen te werken met GroenLinks en PvdA als met PVV of Forum voor Democratie, zo melden een aantal bronnen aan de volkskrant. Voor de extreem linkse partijen is het absoluut niet te begrijpen dat hij hen vergelijkt met de radicaal rechtse partijen PVV en FvD.

D66, PvdA en GroenLinks hebben zicht zaterdag tegenover de Volkskrant ook al beklaagt over de  houding van Hoekstra, maar vooral ook over die van Rutte. De VVD-leider zou volgens de linkse partijen te veel achter het CDA oftewel Hoekstra aan hobbelen, waardoor er een samenwerking met links dan ook vrijwel onmogelijk zou zijn. Hij moet de regie nemen en orde op zaken stellen zo stellen zij.

Het is maandag 96 dagen na de verkiezingen en nog steeds is er geen zicht op een nieuw kabinet. Terwijl het Demissionaire kabinet maar door blijft regeren, dit is volgens vele tweede kamerleden onbegrijpelijk. Geert Wilders PVV roept om nieuwe verkiezingen aangezien er heel wat gebeurd is de afgelopen weken, of die er komen is nog de vraag.

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt op maandag 21 juni in het gebouw van de Tweede Kamer:

11.30 uur: Mark Rutte (VVD)

13.00 uur: Lilianne Ploumen (PVDA)

14.00 uur: Jesse Klaver (GROENLINK)

15.00 uur: Gert-Jan Segers (CU)

16.00 uur: Wopke Hoekstra (CDA)

Het gesprek met Sigrid Kaag (D66) zal online plaatsvinden vanwege verblijf in het buitenland. Zij nam een"korte afstands vlucht" naar Luxemburg Zondag.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.