Graus (PVV) wil onafhankelijk onderzoek na vermeende misbruik

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 11:12

Foto: Dion Graus NRC

PVV-Kamerlid Graus wil dat een onafhankelijk adviseur onderzoek doet

Na de beschuldigingen van seksuele intimidatie en misbruik tegen hem. Volgens de NRC beschuldigt een voormalige fractiemedewerker van de PVV Graus van "heel veel ernstige seksueel geaarde dingen". De vrouw zou de melding pas hebben gedaan nadat, Zoals de NRC zegt, de ex-vrouw van Dion Graus, Seks moest hebben van hem met zijn beveiligers.

Graus spreekt de beschuldigingen met hand en tand tegen. Hij heeft nu opnieuw een verzoek ingediend hij wil een onafhankelijk adviseur "een oriënterend onderzoek" te laten doen. Hij geeft aan het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

'Trial by media'

Het PVV-Kamerlid dat het al een "trial by media, is zonder dat er ook maar enige aangifte is gedaan en waarvoor niet eens concreet bewijs is". Hij voegt eraan toe dat "het verspreiden van leugens, laster en smaad strafbaar is en dat iemand beschuldigen op basis van valse verklaringen, gedaan door niet bekende bronnen ook nog zonder gefundeerd onderzoek, niet van deze tijd mag zijn". Hij heeft een advocaat aangesteld die zijn belangen behartigt.

Geert Wilders zei vorige week zelfs dat hij geen actie tegen Graus kan ondernemen, omdat er geen aangifte tegen hem is gedaan. Wilders vindt dat het Openbaar Ministerie en de rechter moeten beslissen of er sprake is van strafbare feiten en als iemand niet schuldig is bevonden hoeft hij niets te doen.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp liet al eerder deze week weten dat zij geen instrumenten in handen heeft om een onderzoek naar Kamerleden te starten of om maatregelen te nemen in dergelijke situaties. Ze noemde integritreitskwesties in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de eigen fracties. Ze riep mensen op dat er bij misbruik aangifte dient te worden gedaan en ze wees daarbij ook op de integriteitsadviseur van de Kamer.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.