Korting alcohol aan banden gelegd vanaf 1 juli

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 09:50

Foto : khn.nl

Supermarkten en slijterijen mogen vanaf 1 juli niet langer meer dan 25% korting geven bij de verkoop van alcohol.

Dat staat in de nieuwe Alcoholwet geschreven die per 1 juli 2021 ingaat de drank en Horecawet (DHW) word dus vervangen. Gelukkige mag "happy hour"  gewoon doorgaan in de horeca  dat staat ook in de nieuwe wet.

Behalve het slot op grote kortingen op drank, wordt daarin ook doorgevoerd dat het (mee) geven van drank aan minderjarigen strafbaar gesteld gaat worden en dat er streng gecontroleerd gaat worden op de naleving van de regels, Ook word voor de verkoop van bier, wijn en sterke drank 'op afstand' (online) strenger gecontroleerd.

"Twee halen, een betalen is vanaf 1 juli verleden tijd", zegt directeur Peter de Wolf van STIVA, daar zijn de producenten en importeurs van alcoholische drank mee vertegenwoordigd . Er mag nu nog 50 procent korting gegeven mag worden op het kratje bier of de fles wijn, 2 halen 1 betalen mag ook nog tot 1juli. "Bij sterke drank speelt dat minder." De nieuwe wet zou bedoeld zijn om alcoholgebruik en -misbruik bij met name jongeren tegen te gaan.

"Wij doen er sowieso alles aan om ervoor te zorgen dat jongeren onder de achttien jaar niet drinken en iedereen boven de achttien jaar alleen met mate", zegt De Wolf. Volgens STIVA is ligt het aantal overmatige- en zware drinkers inmiddels op het laagste niveau ooit. "En we zullen er alles aan doen om die trend te laten doorzetten."

Streng handhaven, overtreding is een boete

De NVWA gaat de nieuwe regels streng handhaven. Bij overtredingen, wordt er een boete opgelegd. "De hoogte kan wel variëren van 1.360 euro tot 5.440 euro", laat een woordvoerder van NVWA weten. De precieze hoogte van de boete hangt onder andere af van hoe groot is het bedrijf waar het gebeurd is en natuurlijk is het ook belangrijk of dat het bedrijf eerder de fout in is gegaan. "Naast het uitdelen van een bestuurlijke boete kan de NVWA ook een last onder dwangsom opleggen om een stuntaanbieding te doen stoppen." 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.