Er is teveel onzekerheid om mondkapjes plicht te schrappen

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 08:55

Foto: leeuwaarden courant ©ANP

De mondkapjesplicht blijft in Nederland voorlopig verlengt.

De mondkapjes plicht kan er pas af wanneer de effecten van de vaccins en de toegelaten versoepelingen duidelijker zijn, dan pas overweegt onze overheid om deze maatregel te schrappen. "Er zijn nu nog te veel onzekerheden", liet een landsadvocaat donderdagochtend weten tijdens een kort geding in de rechtbank in Den Haag.

De rechtzaak was aangespannen door de Stichting Bewust Nederland. De organisatie eist een verbod op de mondkapjesverplichting.

De advocaat van Bewust Nederland betoogde bij de voorzieningenrechter dat met de mondkapjes draagplicht "grondrechten van burgers worden intens worden geschonden". "Mensen snappen de maatregel niet. Juist dan zou wetenschappelijk onderzoek helderheid moeten bieden, maar dat onderzoek is er niet", aldus de raadsman.

"Een klamboe van kippengaas tegen muggen"

Hij vergeleek de mondkapjesplicht met "een klamboe van kippengaas tegen muggen". "Het werkt niet, het gaat er doorheen." Volgens de stichting Bewust Nederland zouden mensen door "schijnveiligheid" belangrijkere maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand vergeten, wat volgens hem veel gevaarlijker zou zijn.

De landsadvocaat verweet de stichting dat het "selectief plukte uit adviezen van het Outbreak Management Team" om een punt te maken.

Volgens de overheid moet het mondkapje niet gezien worden als een "wondermiddel", maar als onderdeel van een "totaalpakket". De landsadvocaat bleef het op het belang van naleving van de maatregel gooien. Zeker met de recente versoepelingen die zijn genomen en ook weer zijn aangekondigt, waarbij grotere groepen mensen bij elkaar mogen komen, zo stelde ze. "Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Het is van belang dat we ons aan de mondkapjesverplichting houden." Van inperken op grondrechten van de mens was volgens haar geen sprake.

Het loslaten van basismaatregelen en daar hoort het mondkapje bij, dat komt volgens de landsadvocaat pas in de laatste afbouwfase aan het woord. Ze kon niet zeggen wat een mogelijke datum zou kunnen zijn.

De voorzieningenrechter doet op 17 juni om 16.00 uur uitspraak.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.