CPB-directeur: Wij moeten bitcoin en crypto verbieden

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 08:32

Foto: CPB.nl

Het kabinet moet bitcoins en andere cryptomunten snel verbieden.

Dat heeft directeur Pieter Hasekamp geschreven van het Centraal Planbureau (CPB) in een essay wat gepubliceerd is in het Financieele Dagblad. Een crash van de Bitcoin en cryptovaluta is volgens hem niet te voorkomen. Dat is de rede dat Nederland meteen zou moeten ingrijpen als het aan hem zou hebben gelegen.

"Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen", heeft Hasekamp in het financieel dagblad geschreven. Het CPB is een belangrijke onderdeel van het kabinet zij adviseren hen wat ze het beste kunnen doen. Hasekamp is  daar directeur sinds maart 2020.

Hij wil een verbod en is er niet bang voor dat dat net als bij de handel in drugs, gedoemd is te mislukken. Een stop of ban gaat volgens Hasekamp leiden tot een fikse waardedaling en dan kun je zo het einde van cryptomunten inluiden. "Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen."

De laatste stap is volgens hem een totaalverbod op de totale productie, handel en bezit van cryptomunten. In de echte wereld zal dit lastig te handhaven zijn. Cryptovaluta worden niet over de balk gesmeten door financiële instellingen. Ze worden juist op internationaal niveau verhandeld en de autoriteiten hebben er door het decentrale karakter in het algemeen weinig grip op. Minister van Hoekstra van financiën wees daarom in 2018 een verbod op cryptomunten van de hand.

In andere landen is er momenteel een omgekeerde beweging gaande; in El Salvador is de bitcoin woensdag omard als wettig betaalmiddel


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.