Tweede Kamer wil af van hondenbelasting

Gepubliceerd op 10 juni 2021 om 08:27

Foto: Gary Yanover (eigen)

De meerderheid van de Tweede Kamer wil dat hondeneigenaren niet langer belasting hoeven te betalen voor hun hond(en).

Vele gemeentes innen nu nog steeds een 'blaftaks'. De Tweede Kamer praat vanmiddag over de "rare" belasting.

Hondeneigenaar Gary Yanover die het punt via een burgerinitiatief op de agenda van de politiek heeft gekregen. "Deze belasting is alleen maar bedoeld om de kas van gemeenten te spekken."

Yanover was er druk mee maar heeft ruim 60.000 handtekeningen op weten te halen en daarmee belandde het burgerinitiatief op de politieke agenda

 
Jaarlijks is dat goed voor 51 miljoen euro. Het aantal gemeenten dat de belasting heft neemt wel af: in 2019 lag het aantal gemeenten 8 procent hoger dan nu. Den Haag heeft de meeste opbrengst ruim 2 miljoen per jaar.
 

De meerderheid in de Tweede Kamer die van deze belasting af wil zijn: FVD, PVV, SP, Gr van Haga, PvdD, JA21, BBB, BIJ1 er moet een stop komen om te innen. Het CDA wil gemeenten die mogelijkheid niet ontnemen.

Oudste belasting

De hondenbelasting is een van de aller oudste belastingen die geint word in Nederland. (Het jaartal: 1446). De belasting is ooit ingevoerd om dat ze bang waren voor hondsdolheid en om deze te bestrijden. Gemeenten mogen op dit moment zelf bepalen of ze wel of geen belasting innen op een hond.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.