De formatie verloopt stroef: de ’wie met wie’ nog niet opgelost aldus Rutte

Gepubliceerd op 8 juni 2021 om 13:03

Foto: ANP

De formatie verloopt stroef: de ’wie met wie’ nog niet opgelost aldus Rutte

Met nieuwe gesprekken is het de bedoeling dat informateur Mariëtte Hamer de problemen om de loep krijgt en wat de ’grotere thema’s’ zijn voor de nieuw te vormen kabinet. Demissionair Premier en tevens VVD-leider Rutte gaat de informateur dat nu in verschillende manieren met partijen bespreken. De grootste vraag, namelijk welke partijen met elkaar gaan praten en gaan onderhandelen, wordt voor nu even aan de kant geschoven en komt later terug.

„De vraag van ’wie met wie’ is een hele ingewikkelde”, zegt Rutte na afloop van het gesprek dat hij maandagmiddag had met CDA-leider Wopke Hoekstra, D66-Leider Sigrid Kaag en informateur Mariëtte Hamer. „Dat is nog niet opgelost.”

De drie Leiders spreken opnieuw weer van een ’goed gesprek over de inhoudelijke zaken’. Dat zou hebben gegaan over meer dan alleen het coronaherstelpakket, maar over de ’grotere problemen’ die daarna zullen worden aangepakt. „Het gaat dan over de vraag: welke transities zijn nodig om Nederland vooruit te helpen en wat zijn de grotere onderwerpen”, stelt Rutte.

„Dit was de eerste in een serie van gesprekken die mevrouw Hamer hierover organiseert”, aldus Kaag.

Rutte ontkent dat er sprake is van een ’motorblok’ van zijn partij met CDA en D66. „Nee, nee, dat is er niet.” Er zit volgens hem dan ook geen vervelende en diepere gedachte achter het feit dat deze drie gezamenlijk bij Hamer op bezoek zijn geweest. Er gaan deze week ’nog allerlei drietallen en tweetallen’ langskomen, aldus de VVD-leider.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.