Helmondse playmobil (BOA) heeft bodycams gekregen

Gepubliceerd op 8 juni 2021 om 11:42

Een bodycam op het uniform van een boa in Breda. Foto: ANP XTRA

Helmondse boa’s voorzien van bodycams

Eind 2019 werd door de gemeenteraad van Helmond de motie “inzet Bodycams” aangenomen. In deze motie werd de burgemeester " vriendelijk" verzocht om erop aan te sturen bij de nationale politie om ook de Helmondse afdeling te verzorgen van bodycams.

“Bodycams hebben een aantoonbaar preventief en corrigerend effect. Zelfs als de bodycam geen preventief effect heeft, is er toegevoegde waarde. Met de beelden van het incident kan goed onderbouwd aangifte worden gedaan bij de politie”, schrijft het college van Burgemeester en Wethouders in een brief aan de raad. Er zijn 16 bodycams aangeschaft voor de boa's in Helmond. Op 3 juni hebben de boa’s al training gehad hoe het gebruik van de bodycams hoort te zijn en sindsdien zijn de camera’s operationeel inzetbaar.

Regels omtrent dragen bodycam

Voor het gebruik van de bodycams gelden een hoop regels, zeker op het gebied van privacy:

1. Er moet een noodzaak zijn om de bodycam op te laten nemen. Er vinden een paar incidenten per maand plaats (verbaal en/of fysiek). 


2. Er zijn al eerder andere middelen ingezet om de veiligheid van de boa’s te waarborgen zoals:
– Boa’s moeten in koppels werken;
– Nieuwe boa's werken niet in de nacht;
– Er is zijn regels ‘omgaan met agressie’;
– We geven trainingen in het omgaan met agressie;
– De boa’s dragen steek- en kogelwerende vesten.

De gemeente heeft gekeken naar hoe de privacy gewaarborgd kan blijven.

. “Met het oog op de privacy is er een risicoanalyse uitgevoerd. Deze is getoetst door de Functionaris Gegevensbescherming (FG) van de gemeente Helmond. Door de FG is aangegeven dat we kunnen starten met het gebruik van de bodycam.” Voortaan zullen diverse boa’s in Helmond gaan rondlopen met bodycams.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.