De politie luisterde in verschillende landen criminelen af

Gepubliceerd op 7 juni 2021 om 22:13

Foto: europol (european Union)

De politie kon maandenlang in verschillende landen criminele organisaties afluisteren en tracken, door een grote undercoveroperatie.

Morgen gaat Europol onderleiding van een nationaal team tekst en uitleg geven over de politieactie, er zijn al een aantal media die over meer informatie beschikken.

"Criminelen" kochten via de politie (zonder dat ze het wisten) zogenoemde 'cryptotelefoons' die niet zo versleuteld waren als ze hadden gedacht; die apparaten werden namelijk aangeleverd door de politie zelf, deze kwamen van informanten en undercoveragenten oftewel Romeo's?, zo meldt De Telegraaf.

Een tijd geleden wist de politie al versleutelde berichtendiensten te hacken zoals SkyECC en EncroChat, maar in deze had het politieapparaat zelf het beheer over een netwerk waar de berichten in gedeeld werden. De recherche wist precies waar de "criminelen" zich bevonden en ook kon de politie met hen meeluisteren. De "criminelen" hadden niet in de gaten dat op afstand de stemvervormer uitgeschakeld kon worden.

Ook in Nederland zijn er mensen opgepakt

Onder meer de politie apparaten uit de Verenigde Staten, Australië, Zweden, Duitsland en Nederland werkten vooral samen bij de actie. Daardoor leidde de operatie vandaag dan ook tot honderden arrestaties in diverse landen, waaronder ook in Nederland. Er is bij mensen binnengevallen, en er zijn arrestaties en doorzoekingen geweest vooral in Brabant, Limburg en Rotterdam.

Europol noemt deze operatie dan ook "de meest uitgebreide en geavanceerde mogelijkheid tot nu toe deze actie is uitgevoerd om verschillende activiteiten van criminelen in alle delen van de wereld te dwarsbomen en te verstoren".


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.