Nederlands grootste biomassacentrale van Vattenfall komt er

Gepubliceerd op 7 juni 2021 om 20:35

Foto: Vattenfall Biomassacentrale in Lelystad 

Energiebedrijf Vattenfall mag verder gaan met de voorbereiding van de grootste biomassacentrale van Nederland.

Dat besluit de rechter met de uitspraak vandaag in de rechtbank van Noord-Holland er was een rechtszaak aangespannen tegen verstrekte vergunningen voor de biomassacentrale in Diemen die tevens al een tijdje onder vuur ligt

 
De uitspraak komt voor het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall goed uit met een subsidie van bijna 400 miljoen afkomstig van de staat om in de nieuwe centrale houtpallets, gemaakt van omgekapte bossen, op te stoken. De warmte moet worden gebruikt in een nog aan te leggen warmtenet voor onder meer de gemeente Amsterdam.
 

de stichting MOB (Natuurmonumenten) van Johan Vollenbroek en Comité Schone Lucht eisten voor de rechter het vernietigen van onder meer de natuurvergunningen. Volgens MOB En Comité schone lucht wordt de stikstofuitstoot straks vele malen hoger dan nu met de huidige gascentrales er komen uiteindelijk nog veel meer schadelijke stoffen uit de installatie, die in nabijgelegen natuurgebieden gaan neerkomen.

’hout pallets van Schoon hout’

De rechter van vandaag gaat daarin niet mee. Volgens de rechter gaat het om houtpallets van ’schoon hout dat niet chemisch is behandeld’. „Een milieueffectenrapportage was volgens de rechtbank dan ook niet nodig.” Ook besloot de rechtbank dat er geen sprake zal zijn van meer uitstoot van schadelijke stoffen dan in wet is toegelaten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.