Brussel wil een digitale ID-kaart waarmee je ook kunt/moet inloggen bij grote platforms

Gepubliceerd op 4 juni 2021 om 08:45

Foto: AFP

Brussel wil een digitale ID-kaart waarmee je ook kunt/moet inloggen bij grote websites

De Europese Commissie (EC) wil een digitale identiteitskaart gaan invoeren waarmee mensen zich kunnen/moeten gaan aanmelden bij grote online platforms, zoals grote webwinkels en sites als Facebook en Google. Ook moet de app een digitaal nieuw ID-kaart, rijbewijs of paspoort worden. Je zou in de hele Europese Unie bijvoorbeeld een bankrekening kunnen openen of een auto kunnen huren. Het gebruik wordt naar verluidt niet verplicht.

Het voorstel werd donderdag gepresenteerd door EC-vicevoorzitter Margrethe Vestager en Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt). De Commissie wil aan het einde van 2022 beginnen met een testfase.

De Commissie praat over een digitale portemonnee, die niet alleen als digitale ID-kaart gaat dienen. In de app zouden mensen bijvoorbeeld ook diploma's, een huwelijksakte, bankpassen of doktersrecepten kunnen opslaan.

Het zou makkelijker moeten worden om in de hele Europese Unie (financiële) zaken te regelen. "Het is uiteindelijk hetzelfde als een papieren document laten zien, maar dan digitaal", zei Vestager.

Gebruikers van de app moeten wel zelf kunnen kiezen welke gegevens zij in bepaalde situaties willen delen.

Iemand die bijvoorbeeld in een café bier wil bestellen, zou slechts moeten kunnen aantonen oud genoeg te zijn om in dat land alcohol te drinken. De kroeg zou daarbij geen andere persoonlijke gegevens hoeven in te zien als de appgebruiker dat niet wil.

Met Europese ID-kaart inloggen bij zeer grote websites

De Europese Commissie wil ook dat zeer grote online platforms waar gebruikers een account kunnen aanmaken de digitale ID-kaart accepteren als inlogmethode.

Zo moet het mogelijk zijn om je niet met een Facebook- of Google-account, maar met je digitale Europese ID-profiel aan te melden, zei Vestager.

Vooralsnog gaat de eis gelden voor sites die in Europa meer dan 45 miljoen gebruikers (10 procent van de EU-bevolking) hebben. Naast Facebook en Google vallen veel andere sociale media daar ook onder.

Het staat echter nog niet helemaal vast welke websites onder de definitie zeer grote platforms vallen. De Commissie presenteerde het wetsvoorstel waarin dat wordt vastgesteld afgelopen december, maar de tekst moet nog langs het Europees Parlement.

Dat geldt voor het donderdag gepresenteerde voorstel voor de digitale ID-kaart en portemonnee. In de onderhandelingen kunnen delen of details van het voorstel nog veranderen.

 

 

Bron: NU.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.