Tandartsen zien slechtere gebitten, door extra snoepen én mondkapjes

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 15:12

Tandartsen zien slechtere gebitten, door extra snoepen én mondkapjes


Een slechter gebit door de lockdown? Voor sommige mensen de realiteit, zien tandartsen in de regio Utrecht. Mensen hebben gewacht met met het maken van een afspraak, hebben meer gesnoept of slaan een afspraak over. Nu de coronacijfers dalen en de vaccinatiegraad stijgt, hebben tandartsen het extra druk. „Ik ben extra gaan werken om de vraag aan te kunnen.”


Meer tandaanslag en tandvleesproblemen, dat kan al komen van het veel dragen van een mondkapje, zegt Hakima Arbaj, praktijkmanager van de Utrechtse tandartspraktijk Verstand.

Mondkapjes maken het gebit slechter omdat je je eigen uitgeademde gifgassen weer terug inademt. Dat heeft effect op je mond. We zien geïrriteerd, bloedend tandvlees, meer aanslag op de tanden. Dat komt omdat er meer bacteriën in je mond zitten. Het is net als met je gezicht: sommige mensen hebben last van pukkeltjes op de plek waar ze een mondkapje dragen, omdat de gifstoffen die je uitademt binnen in het mondkapje ophopen.”

Ventileren
Volgens Arbaj maakt het niet uit welk mondkapje je draagt: alle mondkapjes ventileren slecht. Maar het zijn zeker niet alleen de mondkapjes die zorgen voor de toegenomen problemen in gebitten. In praktijk Verstand merken ze dat sommige mensen bang zijn om bij de tandarts besmet te raken met het coronavirus.

Mensen bellen af, wachten tot ze gevaccineerd zijn, stellen hun afspraken bij de tandarts uit, ziet Arbaj. „We zien meer acute tandzorg, meer pijnklachten. Daar maak ik me wel zorgen over. Mondzorg is belangrijk. Ervaring leert dat mensen hun gebit vlak na een afsprak bij de tandarts vaak goed onderhouden, maar naarmate de tijd verstrijkt, velen dat steeds minder doen. Hoe langer je niet gaat, hoe hoger de kosten kunnen oplopen. Dat kan ook weer een reden zijn voor mensen om niet te gaan.”

‘Ik ga ook niet bij mensen op bezoek’
Richard Kohsiek van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland, constateert ook dat mensen hun afspraak uitstellen. „Dan leggen ze bijvoorbeeld uit dat ze niet bij mensen op bezoek gaan, dus ook niet naar de tandarts willen. Dan kunnen we rustig uitleggen dat het veiliger is dan naar de supermarkt gaan.”

Dat ziet Tandartsenpraktijk Verstand ook. „De angst zit er goed in. Vorig jaar, toen corona er net was, was de angst echt aanwezig. Dat is nu minder, maar er vallen nog steeds gaten in de agenda omdat mensen tóch niet willen of komen. Als iemand echt bang is, respecteren we dat uiteraard. Maar een deel van ons werk is nu mensen te overtuigen dat het veilig is

 

We hebben allerlei maatregelen genomen, waaronder extra tijd tussen de patiënten in, zodat er grondig schoongemaakt kan worden. Hopelijk zien steeds meer mensen dat het veilig is en voor hun mond goed om wél naar die afspraak te gaan.” Het KNMT adviseert tandartsen hun patiënten op te roepen. Dat kan via de telefoon, via de post en social media.

Knarsen door spanning
Nu de coronacijfers dalen en er meer en meer vaccins worden gezet, trekt het weer aan in de praktijken, ziet Kohsiek. „Het begint weer te lopen. Wat ik om me heen hoor is dat mensen vorig jaar hun huis of tuin verbouwden en nu bijvoorbeeld bedenken dat ze nog een beugel wilden, of een implantaat.”

Meerdere tandartsen geven aan die drukte in hun praktijk te zien. „Ik ben meer gaan werken om de wachtlijst bij te kunnen benen”, zegt een Utrechtse tandarts. „Sommige patiënten zijn een jaar niet geweest, of langer. Ik zie dus meer grote dingen voorbij komen. Je ziet in de mond ook dat mensen meer spanning hebben, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld knarsen.”

 

Bron: AD


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.